
Aparitia primului dintisor este intotdeauna un eveniment important. La nastere, bebelusii nu au dinti, insa mugurii dentari sunt formati deja, din timpul vietii intrauterine.
Abia dupa varsta de 6 luni are loc eruptia primilor dinti, care este precedata de o perioada de doua-trei saptamani in care copilul saliveaza abundent si gingiile se umfla. Vei observa o stare de neliniste cauzata de senzatia de mancarime, uneori chiar durere. Pentru ca are tendinta de a roade orice, da-i sa muste un morcov crud, o felie de mar, o coaja de paine sau o jucarie de cauciuc perfect curata si fii atenta la ce baga in gurita.
Ordinea in care erup dintii de lapte
6-8 luni incisivii mediani inferiori
8-9 luni incisivii mediani superiori
9-10 luni incisivii laterali superiori
10-12 luni incisivii laterali inferiori
Probleme si solutii
Eruptia dentara este un fenomen fiziologic si, in mod normal, nu ar trebui sa fie insotita de neplaceri prea mari, insa fiecare copil are propria toleranta la durere. Cand dintele este aproape sa erupa, gingia se subtiaza si crapa, de aceea este posibil ca puiul sa prezinte o stare de neliniste accentuata, febra, diaree, inapetenta (lipsa poftei de mancare), chiar convulsii. La unii sugari mai sensibili se poate observa o depreciere a starii generale.
Alina-i durerea masand usor, cu degetul foarte curat, zona inflamata, aplica-i geluri (au efect racoritor, antiinflamator si anestezic) si ai mare atentie cand il hranesti ca nu cumva sa-i lovesti gingia cu lingurita. La nevoie, da-i o masura de ibuprofen.
Alb stralucitor pentru mult timp
Ingrijirea dintilor de lapte trebuie sa inceapa inca inainte sa se iveasca. Tine minte ca dintii de lapte se cariaza foarte usor si este gresit sa te gandesti ca oricum ii va pierde. Dentitia temporara tine locul celei definitive si orice problema aparuta la dintii de lapte se transmite si celor permanenti. Este important sa nu lasi copilul sa adoarma cu biberonul, sa-i cureti gingia cu apa calduta dupa fiecare supt si sa nu ii dai sucuri dulci inainte de culcare, pentru ca fermenteaza si pot provoca distrugerea smaltului.
Descurajeaza obiceiurile proaste, cum ar fi purtarea suzetei sau suptul degetului: exercitand o presiune de lunga durata si in aceeasi directie, dintii pot creste deviati.