Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Ce trebuie sa stii despre fontanele

Ce trebuie sa stii despre fontanele

Fontanelele, membranele dure, dar si elastice in acelasi timp, care asigura jonctiunea dintre oasele craniene, au o importanta deosebita in timpul nasterii. Datorita lor, craniul se ”modeleaza”, astfel incat sa poata trece prin pelvisul mamei. Apoi, tot fontanelele sunt cele care permit creierului sa se dezvolte.

Cand se inchid fontanelele?

Craniul prezinta patru zone ”de risc”: una in crestet, una la spate si cate una in zona tamplelor. Prima se inchide fontanela posterioara, situata in spatele craniului, in jurul varstei de 3 luni, urmata fiind de temporale, cam in aceeasi perioada. Fontanela anterioara va ramane deschisa mai mult timp, deoarece creierul are nevoie sa creasca. Intregul proces se va incheia undeva intre 12 si 18 luni. De multe ori, fontanela este inca deschisa, dar foarte greu detectabila din cauza tesutului dur al membranei.

Ce probleme pot aparea?

In anumite cazuri, o jonctiune mult prea rapida sau intarziata a oaselor craniene poate cauza neplaceri sau poate fi semnul unor alte afectiuni. E vorba despre:

  • Hipotiroidism congenital
  • Intarzieri in dezvoltarea sistemului osos
  • Nanism (piticism)
  • Hidrocefalie – la nivelul creierului se acumuleaza in exces lichid cefalo-rahidian, ceea ce duce la mentinerea deschisa a fontanelei si la cresterea presiunii intracraniene.

O consecinta a inchiderii premature a fontanelelor este craniostenoza, o afectiune cu urmari serioase asupra starii de sanatate a copilului. Diagnosticata devreme, ea poate fi corectata in mare masura.

De retinut!

  • Fontanela anterioara se misca, pulseaza, mai ales cand copilul plange. Prin membrana trec vase de sange, iar circulatia sangvina da senzatia de ”miscare”.
  • In primul an, masurarea perimetrului cranian este esentiala pentru a urmari parametrii de crestere. Un copil deshidratat poate fi recunoscut usor doar privind fontanela. Daca este adancita, are nevoie rapid de hidratare.
  • Un copil deshidratat poate fi recunoscut usor doar privind fontanela. Daca este adancita, are nevoie rapid de hidratare.
     

Comments

comments

Lasă un răspuns