Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Află care sunt cele mai frecvente intoleranțe alimentare

Află care sunt cele mai frecvente intoleranțe alimentare

În continuare, am listat substanțele care determină cele mai frecvente intoleranțe alimentare.

Gluten

Glutenul are un grad de intoleranță foarte mare, astfel încât pediatrii recomandă să nu-i dai celui mic alimente care conțin acest ingredient până după vârsta de un an. Glutenul se găsește în mai toate cerealele și, în cazul unui copil care manifestă intoleranță, nu poate fi digerat. Ca urmare, provoacă reacții adverse: crampe abdominale, balonare, vomă, încetinirea ritmului de creștere, iritabilitate, diaree. Nu ignora simptomele, deoarece pot apărea urmări mai grave, cum ar fi boala celiacă.

Lactoză

Lactoza este o substanță zaharoasă, care se găsește în lapte și în produsele lactate. Ea nu poate fi absorbită de organism dacă nu este transformată în zaharuri simple (glucoză sau galactoză). Acest proces are loc doar în momentul în care lactoza trece din stomac în intestin, în prezența unei substanțe denumită lactază. Dacă aceasta se găsește în cantități reduse în organism, lactoza nu mai poate fi procesată și digerată, ceea ce duce la apariția unei intoleranțe alimentare. Simptomele includ diaree, direri de stomac, crampe abdominale, balonare excesivă. Bebelușul eructează mult, face eritem fesier și este posibil să aibă un ritm de creștere lent, luând puțin în greutate.

Aditivi alimentari

De pe lista substanțelor care pot produce intoleranțe alimentare nu lipsesc aditivii alimentari. Folosiți pentru a crește perioada de valabilitate a produselor din comerț și pentru a le spori aroma, aceștia sunt substanțe toxice care aduc mari prejudicii sănătății.
Sursă: revista MAMI, martie 2014, Foto: 123RF

Comments

comments