Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Cele mai frecvente obiceiuri neplăcute la copii

Cele mai frecvente obiceiuri neplăcute la copii

Luăm în discuție câteva obiceiuri neplăcute ale copiilor, împotriva cărora părinții luptă (adeseori, fără succes) chiar și ani de zile.

Este vorba de comportamente repetate de care, de cele mai multe ori, copilul nu este conștient. Mai jos, am enumerat cele mai frecvente obiceiuri neplăcute observate la copiii de grădiniță și până la vârsta adolescenței.
Rosul unghiilor
Îți este familiar acest obicei exasperant?  Atunci să știi că nu ești singura, deoarece rosul unghiilor este unul din cele mai des întâlnite obiceiuri – între 30% și 60% dintre copii își rod unghiile de la unul sau mai multe degete. Sau, mai rău, ocazional chiar și de la degetele de la picioare. Este un obicei de care fetele și băieții se dezvață, dar cei din urmă puțin mai târziu.

Învârtitul părului pe degete
Majoritatea copiilor care își învârt șuvițele de păr pe deget, trag sau își înnoadă părul sunt fete – un obicei pe care-l au mai ales cele cu păr lung. Jocul nervos cu părul poate să vină din copilărie, pornind de la trasul de păr – cu sau fără smulgerea lui, și încetează de la sine pe măsură ce copiii cresc. Dacă acesta apare mai târziu, spre adolescență, este mai greu de controlat, și poate fi chiar un semn de anxietate, depresie sau o afecțiune compulsiv-obsesivă.
Scobitul în nas
Acesta pare să fie un obicei care, deși începe în copilărie, poate să continue până în viața adultă. Chiar dacă e greu de crezut, un studiu arată că 91% dintre adulți păstrează acest obicei, 8% dintre ei recunoscând chiar că mai și gustă ce… culeg!

Suptul degetului
Copiii preferă degetul mare pentru supt pentru că este cel mai îndemână, cel care vine în contact cu gura cel mai mult în timpul mișcărilor pe care le face un sugar. Unii copiii își sug alte degete, mâna cu totul sau o parte din pumn. Majoritatea celor care își sug degetul au 2-4 ani și folosesc acest obicei pentru a se calma și a-și oferi o clipă de alint. După 4-5 ani însă pot interveni probleme legate de acest obicei, mai ales cele dentare (modificarea mușcăturii, a direcției de creștere a dinților). Alte probleme pot fi infecții la nivelul gurii sau a degetului sau cele psihologice, în cazul în care alți copiii râd de ei.
Sursă: KidsHealth.org, Foto: 123RF, Adaptare: Adina Gruia

Comments

comments