Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Cezariană = lipsa laptelui?

Cezariană = lipsa laptelui?

„Nașterea prin operație de cezariană nu împiedică producția de lapte matern”, spune dr. Ingrid Bălan, medic specialist pediatru, Centrul Medical Medsana.

Acesta apare sub formă de colostru încă din timpul sarcinii și continuă în travaliu, culminând cu nașterea. Totuși dacă operația  de cezariană s-a efectuat fără a exista travaliu în prealabil sau dacă travaliul a fost indus artificial, medicamentos, cascada hormonală de producere a laptelui este încetinită, iar medicația administrată mamei poate determina nou-născutul să se atașeze și să sugă mai greu, încetinind producția de lapte.

De asemenea, lichidele administrate mamei pe cale intravenoasă favorizează edemul postpartum și crește riscul de angorjare a sânilor, cu dificultatea de a atașa copilul la sân și, în timp, la scăderea producției de lapte prin completarea meselor cu lapte preaf formulă.
După operația de cezariană poate exista o întârziere în apariția laptelui (trei zile sau mai mult) din cauza stresului mamei, a medicației, amânării primei alăptări (frecvența redusă a alăptărilor prin prisma faptului că mama este separată de copil în prima zi de naștere).

Totuși, în ciuda acestor inconveniente generate de condiția operatorie, se poate alăpta, mai ales cu ajutor din partea consultanților în lactație. Aceștia pot învăța mama cum să atașeze corect nou-născutul la sân (găsirea pozițiilor pentru protejarea operației) pentru stimularea lactației, care asigură alăptatul o perioadă îndelungată.
Foto: www.pixabay.com, Sursă: revista MAMI, august 2016

Comments

comments