Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Citeste-i copilului tau cat de des poti!

Citeste-i copilului tau cat de des poti!

În plus, specialiștii spun că obiceiul de a-i citi în fiecare seară, îl ajută pe copil să dobândească cunoștințe necesare învățării cititului independent, din anii următori.
Dezvoltă limbajul și reprezintă baza procesului de învățare a cititului
O poveste reprezintă punctul de plecare al unor discuții captivante despre acțiunea acesteia, despre personaje, ceea ce este foarte important pentru dezvoltarea limbajului.

Pentru micuții între 1 – 3 ani, lectura de seară reprezintă piatra de temelie pentru cititul independent de mai târziu. Spunem acest lucru deoarece copilul are nevoie de anumite deprinderi legate de limbaj la formarea cărora poți contribui și tu, citindu-i cât mai des. Astfel, înainte să citească copilul trebuie:

  • să aibă un vocabular bogat și să știe să folosească corect cuvintele;
  • să știe că un cuvânt este format din sunete mai scurte;
  • să înțeleagă că semnele de pe pagină constituie litere și cuvinte;
  • să știe literele alfabetului.

Nu ai nevoie de jocuri, de cartonașe sau de instrucțiuni speciale! Fă-ți timp să-i citești copilului tău cât de des poți, să discutați despre imaginile din cărți și încurajează-l să învețe să citească el singur (mai multe informații despre acest subiect, inclusiv de ce trebuie să începi cu cartea și nu cu desenele animate, poți afla în articolul De ce trebuie să-i citești copilului).
Important! Problemele de citire sunt mai dificil de corectat dacă sunt descoperite abia în școală, dar majoritatea pot fi prevenite dacă expunerea la citit apare devreme, în primii ani de viață.
Foto: Guliver/ Thinkstock

Comments

comments