Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Colicile: strategii de calmare, de la educatorul perinatal

Colicile: strategii de calmare, de la educatorul perinatal

Mulți bebeluși trec prin această etapă. Dar ce sunt colicile? Și ce poți face tu să-l alini? Aflăm de la Mihaela Timofte, educator perinatal SAMAS, asistent medical neonatologie și consultant în lactație certificat IBCLC.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă – fără suplimente de apă, ceai, sucuri – pȃnă ȋn jurul vȃrstei de șase luni. Orice supliment administrat bebeluşului va duce la scăderea secreţiei lactate. De aceea, ȋnainte de a administra copilului orice medicament sau supliment împotriva colicilor, trebuie cerut întotdeauna sfatul medicului pediatru.

Mihaela Timofte, educator perinatal SAMAS, Asistent medical neonatologie si consultant in lactatie certificat IBCLC
Mihaela Timofte, educator perinatal SAMAS, Asistent medical neonatologie si consultant in lactatie certificat IBCLC

Ce sunt colicile?

Un bebeluş plȃnge pentru a semnala o nevoie care poate fi pentru hrană, confort, căldură, prezenţa mamei, durere, boală, frică. Atunci cȃnd părinţii răspund prompt la semnalele copilului, o relaţie de lungă durată, sigură şi de încredere ȋncepe să se dezvolte. Răspunsul prompt reduce stresul copilului şi sporeşte ȋncrederea părinţilor ȋn noul lor rol.
În cazul în care bebeluşul începe să plângă mai mult sau mai puțin la aceeași oră în fiecare zi, și părinţii nu-l pot opri în nici un fel, probabil că se vor gandi că suferă de colici.
Pentru a pune un diagnostic de colici la sugari trebuie să luăm ȋn calcul următoarele lucruri: episoadele de plȃns durează mai mult de trei ore pe zi, timp de trei zile pe săptămână și mai mult de trei săptămâni consecutiv, la copiii bine hrăniți, sănătoși.

De ce apar?

Cauzele colicilor nu sunt cunoscute cu exactitate. Cercetătorii au investigat mai multe posibilităti, inclusiv alergii, intoleranţă la lactoză, imaturitatea digestivă, anxietatea mamei și modificări ale dietei sau moduri de a calma copilul. Cu toate acestea, nu este încă clar de ce unii copii suferă de colici, în timp ce alții rămân complet imuni.
Colicile sunt, de obicei, un eveniment stresant pentru întreaga familie, dar nu pare să aibă consecințe pe termen lung asupra sănătății copilului. Colicile se vindecă spontan, în cele mai multe cazuri, în termen de trei luni de viață a copilului. În același timp, este posibil să se recurgă la diferite terapii, dar administrarea diverselor medicamente nu s-a dovedit a fi foarte eficientă.

Cum reduci disconfortul?

Părinţii pot recurge la diverse trucuri pentru a încerca să calmeze copilul. Iată câteva sfaturi:

  • Alăptarea la cerere ar trebui să fie prima strategie pentru calmarea bebeluşilor, deoarece aduce instantaneu prezenţa mamei, hrană, confort, căldură, endorfine naturale şi protejarea sistemului imunitar. Vor fi evitate biberoanele, suzetele precum și administrarea de suplimente;
  • Bebeluşii se calmează ȋn momentul ȋn care sunt ȋmbrăţişaţi, legănaţi. Legănarea ușoară a copilului, ținându-l în brațe sau aşezat într-un leagăn balansoar poate fi de mare ajutor;
  • O plimbare afară, fie pe jos, fie cu maşina, punând copilul pe scaunul corespunzător;
  • Mama poate cȃnta un cântec de leagăn. Probabil cântecul doar va calma temporar copilul, nu-l va opri total din plâns, dar va ajuta şi la calmarea mamei. Muzica ȋnregistrată poate fi, de asemenea, de ajutor. În mod alternativ, o putere mai mare de zgomot de fond. Unii copii plâng mai puțin în cazul în care aud un zgomot de fond constant. Se poate folosi un CD cu sunete înregistrate ale naturii, cum ar fi valurile mării, apa curgȃnd sau sunetul de ploaie;
  • Utilizarea căldurii moderate și masajul bebeluşului. Se poate face o baie caldă bebeluşului şi masajul ușor cu un accent deosebit pe burtă.

Auzind copilul plângând pentru o lungă perioadă de timp este stresant, astfel încât e necesară o pauză. Găsirea unei persoane apropiate, de încredere pentru a ajuta parinţii astfel încât aceştia să aibă câteva momente de pauză e de mare folos.

În primele luni, ar trebui ca părinţii să-şi potolească bebeluşul de fiecare dată cȃnd plȃnge. Răspunzȃnd imediat la plȃnsetele bebeluşului, ţinȃndu-l ȋn braţe, legănȃndu-l şi hrănindu-l sigur nu-l vor alinta! Va fi dragoste, ataşament, ȋncredere!
Mai multe informații pe acest subiect puțeti găsi pe site-ul www.programsamas.ro

Urmărește revista mami pentru a găsi și alte recomandări avizate despre creșterea și îngrijirea bebelușului!

 
Foto: Guliver / Thinkstock

Comments

comments