Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Colicile, o provocare mai putin

Colicile, o provocare mai putin

Colicii reprezinta denumirea medicala data plansului agresiv, continuu si inexplicabil al bebelusilor. Colicii sunt o adevarata provocare pentru orice proaspata mamica, insa in primele luni de viata este absolut normal sa apara, ceea ce este important de facut este ca acestia sa fie diminuati, iar picaturile Protectis se dovedesc a fi de un real ajutor. In mod normal, colicii nu influenteaza dezvoltarea fizica si psihica ulterioara, studiile aratand ca pana la 25% dintre bebelusi trec prin aceasta etapa.

Cum stii ca are colici?

Colicii apar dupa primele doua saptamani de viata ale copilului si se pot manifesta pana la trei, maxim patru luni de viata. Simptomele sunt plansul zgomotos, aparent fara o cauza anume, de aproximativ 3-5 ori pe zi, in special dupa ce mananca. Repriza de plans incepe si se termina brusc, poate dura de la cateva minute si pana la maxim doua ore, iar stomacul poate fi tare si bombat, in timp ce bebelusul este incordat.

Tratamente prin contact fizic

Dupa fiecare masa mamica trebuie sa-l ajute pe bebelusi sa eructeze, adica sa elimine aerul inghitit odata cu hrana, deoarece acesta ii poate provoca gaze si disconfort abdominal. Cel mic trebuie aplecat in fata si batut usor pe spate. Totodata, o metoda care s-a dovedit eficienta este masajul pe burtica cu degetul in sensul acelor de ceasornic pentru a elibera mai usor aerul din intestine. O alta tehnica buna de urmat este plimbarea in aer liber dupa masa, tinand bebelusul intr-un marsupiu, cu fata spre corpul mamei. Pozitia seamana cu cea din uter si cel mic se simte in siguranta. Baia calda si muzica de relaxare ascultata in surdina pot contribui major la calmarea colicilor.

Ce faci cand nu mai stii ce sa faci?

Medicii pediatri recomanda administrarea picaturilor Protectis pentru ameliorarea colicilor, acestea fiind utile si in caz de diaree si deshidratare, deoarece regleaza tranzitul intestinal al micutilor. Totodata, aceste picaturi intaresc sistemul imunitar si previn efectele secundare ale tratamentului cu antibiotice. Picaturile Protectis contin Lactobacillus reuteri, o bacterie benefica ce se regaseste in mod natural in microflora laptelui matern, aspect ce le mareste considerabil eficienta in ameliorarea colicilor.

Cauzele colicilor

Cauzele colicilor nu sunt pe deplin elucidate, insa se presupune ca apar ca urmare a faptului ca sistemul digestiv si nervos ale bebelusului nu sunt pe deplin dezvoltate. Este practic o adaptare la mediul nou cu care cel mic ia contact. Pe de alta parte, s-a observat ca schimbarile in dieta mamei care alapteaza pot favoriza aparitia colicilor, motiv pentru care se recomanda a se evita consumul de alimente care provoaca gaze intestinale.
sursa Digital Workforce
sursa foto: pixabay.com

Comments

comments