
Nu-si va aminti gustul, poate va uita la un moment dat cum era la sanul mamei, dar alaptarea, il face sanatos pentru intreaga viata! Deci… ce e colostrul?
Nu costă nimic, dar, cu siguranță, este cel mai de preț dar pe care o mamă îl poate da bebelușului ei: propriul lapte, încă din prima zi! Iar începutul acestei frumoase povești îl scrie chiar colostrul.
Cum apare lăpticul
Imediat după expulzarea placentei, hipofiza secretă un hormon numit prolactină, care declanșează producerea laptelui. Un alt hormon important, numit oxitocină, se ocupă de „distribuția“ laptelui – practic, îl ajută să curgă. De fapt, în primele zile, ai observat că numai când te apropiai de copil sânul începea să picure și lăpticul curgea în gura bebelușului. Explicația științifică? Oxitocina e secretată în creierul mamei la vederea copilului.
Colostrul, tot ce-i mai bun
Chiar după naștere, sânii tăi secretă primul lapte – colostrul. Este un lichid alb-gălbui, bogat în vitamine și albumine, care oferă copilașului anticorpii de care are nevoie în această perioadă, când nu are un sistem de autoapărare dezvoltat. Acest lapte de început are și proprietăți purgative, ajutând bebelușul să elimine meconiul aflat în intestin – primul său scaun. Ulterior, sânul va secreta laptele „adevărat“, pe care i-l poți servi cu încredere 12 luni și chiar mult peste! Pe lânga vitamine și minerale, colostrul conține:
Grăsimi – sunt elementele care protejează celulele nervoase și, de asemenea, părți integrante ale membranelor celulare. Cercetătorii au demonstrat că micuții alăptați își învațăa organismul să-și regleze optim nivelul de colesterol atunci când vor fi adulți! În laptele tău, dragă mami, se găsește o enzimă numită lipază. Aceasta descopune grăsimile, oferindu-i copilului o mai
bună digestie și absorbție stomacală.
Lactoză – în laptele matern, cei mai mulți carbohidrați sunt sub formă de lactoză. Ea este alcătuită din două zaharuri: glucoza și galactoza. Lactoza îi dă lui bebe energie pentru a face toate lucrurile specifice copilăriei: să respire, să mănânce, să învețe lucruri noi și să crească frumos.
Proteine – în colostru există un nivel de proteine (zer și cazeină) mai ridicat, acesta scăzând cu trecerea timpului. Pe la șase luni, de exemplu, bebe ar putea să-și ia necesarul de proteine și din cerealele special create pentru vârsta lui. Zerul și cazeina ajută la crearea de anticorpi, ajutându-l pe cel mic să scape mai repede de infecții; susțin absorția fierului în organism și protejează stomacul de bacterii.
Laptele de mamă conține peste 100 de componente diferite ce-i asigură copilului tău o creștere normală.
Foto: Guliver / Thinkstock