Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Complicatiile alaptarii

Complicatiile alaptarii

Angorjarea sanilor sau „furia laptelui”

Angorjarea apare atunci cand sanii incep sa produca lapte si fluxul sanguine la nivelul sanilor creste, acestia devenind durerosi si mariti, de obicei la 2-3 zile dupa nastere. Multe femei gasesc aceasta situatie neplacuta pe masura ce sanii devin durerosi si greoi. Daca angorjarea este severa, mameloanele se pot aplatiza facand greoi suptul. Aceasta simptomatologie incepe sa cedeze dupa 24-48 de ore de la nastere.

Iata cateva trucuri pentru a indeparta disconfortul:

  • Alapteaza la fiecare doua ore chiar daca trebuie sa-ti trezesti bebelusul
  • Maseaza-ti sanul in timpul suptului pentru a mari fluxul de lapte
  • Daca bebe nu a golit suficient sanii, evacueaza laptele manual.
  • Daca sanul este atat de ferm incat copilul nu poate suge, foloseste pompa de muls care va face areola mai moale.
  • Aplica o punga cu gheata pe sani dupa care incearca sa eliberezi laptele.
  • Incearca sa aplici un material udat cu apa calda sau sa faci dus cu apa calda pentru a fluidiza laptele.
  • Daca sanii sunt durerosi, poti lua intre mese o tableta de ibuprofen cu acordul medicului. Nu uita ca si in timpul alaptarii trebuie sa iti consulti medicul inainte de a lua orice medicament deoarece multe dintre ele trec prin lapte si ajung la bebelus.

Elasticitatea zonei areolare este foarte scazuta, iar pozitionarea incorecta a bebelusului la san face ca pielea sa fie imediat ranita. Uneori se intampla sa-l tii pe micut prea mult la san pentru ca nu stii daca a mancat suficient sau pozitia in care alaptezi nu este una comoda nici pentru tine si nici pentru copilas.

Atunci el va trage de mamelon si apar fisurile locale. Mameloanele cu ragade sunt foarte dureroase. Te vezi practic in imposibilitatea de a-ti alapta copilul din sanul afectat. Sanul este plin de lapte, doare, se inroseste, copilasului ii este foame, iar tu esti disperata pentru ca nu stii ce sa faci.

  • Foloseste mameloane de silicon pentru a continua sa-l alaptezi pe bebelus. Prin protectia mamelonului durerea se atenueaza foarte mult.
  • Foloseste un unguent cu vitamia A sau cu pantenol. Ragadele se vindeca destul de repede daca sunt tratate bine, de la inceput.
  • Evacueaza complet laptele din san. Daca puiul nu suge eficient, evacuarea manuala este obligatorie. Vei preveni astfel aparitia mastitei si a abcesului de san.

Am mameloane ombilicate. Pot alapta?

Da. Copilasul nu apuca doar mamelonul atunci cand suge. El apuca practic toata zona areolei. De aceea, este foarte importanta pregatirea sanului inaintea nasterii. Un anumit tip de masaj poate duce la exteriorizarea mamelonului.

Folosirea mameloanelor siliconate face alaptarea mai usoara. Copilasul suge diferit la san fata de biberon. Daca in primele zile ii dai micutului sa bea din biberon, este posibil sa refuze mai tarziu sanul.

Este o infectie a sanului care se dezvolta cand apare o mare schimbare in ritmul de alaptat cum ar fi renuntarea la alaptare pe timpul noptii sau cand nu alaptezi din varii motive pentru o perioada de timp.

Daca apare o tumora dureroasa, rosie, la nivelul sanului, insotita de febra, este vorba de mastita. Infectia se vindeca de cele mai multe ori printr-o alaptare frecventa care va goli sanul si prin administrarea de medicamente.

Obstructia ductala

Daca regiunea mamelonului este dureroasa, umflata si sanul nu se goleste, probabil suferi de obstructie ductala. Incearca sa iti masezi sanul, sa aplici comprese calde si umede si cotinua sa alaptezi frecvent in diferite pozitii pentru a fi sigura ca sanul se goleste complet.

Comments

comments

Lasă un răspuns