Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Conjunctivita, în patru forme

Conjunctivita, în patru forme

Conjunctivita reprezintă o infecție sau o iritație a membranei protectoare care acoperă globul ocular și interiorul pleoapelor. La originea apariției acesteia se poate afla un virus sau o bacterie.

De asemenea, poate fi cauzată de un alergen, de produse chimice iritante, prezente în mediul de viață al copilului sau de un corp străin intrat în ochișor.  Agresată, membrana protectoare se înroșește, copilul simte o senzație de jenă în ochi și apar secrețiile abundente de lichid sau puroi.

Conjunctivita microbiană

Este ușor de recunoscut, infecția provocând secreții purulente. Copilașul se poate trezi cu pleoapele lipite și un mic grăunte de puroi se poate strânge în colțul interior al ochiului. De obicei, ambii ochișori sunt afectați prin contaminare, micuțul purtând germenele la ochișorul sănătos, prin ștergerea cu mânuța.

Conjunctivita virală

Acest tip este contagios și se manifestă la ambii ochi. Este caracterizată prin ochii lăcrimoși și fotofobie. Poate apărea într-un comtext de faringită, varicelă sau rujeolă.

Conjunctivita traumatică

Este provocată de pătrunderea în ochișor a prafului sau a unui grăunte de nisip care cauzează o inflamare locală imediat vizibilă.

Conjunctivita alergică

Simptomele sunt apropiate celei traumatice. Copilașul se freacă la ochi de parcă ar vrea să înlăture un corp străin, dar, spre deosebire de precedenta, poate apărea la intervale regulate. De obicei, este însoțită de alte semnale alarmante, precum rinita, astmul sau eczema.
Doctorul va recomanda tratamentul pentru conjunctivită în funcție de tipul infecției, de aceea vizita la medicul pediatru nu poate fi evitată.

Foto: www.pixabay.com

Comments

comments