
Odată cu introducerea noilor alimente în dieta bebelușilor, apar și micile neplăceri cum ar fi constipația și diareea, ambele la fel de supărătoare.
În zilele noastre, majoritatea bebelușilor încep să mănânce diversificat după vârsta de 6 luni, când sistemul lor digestiv este suficient dezvoltat pentru a primi și alte alimente. O diversificare timpurie poate să ducă la apariția alergiilor alimentare, în timp ce una târzie îl poate face pe bebeluș foarte selectiv cu gusturile alimentelor și, ca atare, să le refuze pe unele dintre ele.
Diareea
Uneori, pe măsură ce sunt introduse noi alimente în dieta micuțului, pot să apară episoade de diaree. Această problemă în diversificarea lui bebe apare mai rar la copiii hrăniți la sân, deoarece laptele matern conține substanțe capabile să distrugă multe dintre microorganismele care provoacă diareea. Însă anumite alimente – sau combinații de alimente – din dieta diversificată o pot declanșa.
Care sunt simptomele diareei?
Scaune dese, moi, în cantitate mare, uneori însoțite de vomă. În timpul episoadelor de diaree apar, de regulă, iritații la funduleț, pentru că scaunele sunt mai acide. Se petrece mai des vara, pentru că bebelușul consumă mai multe fructe și legume crude.
Pentru a preveni problemele în diversificarea hranei bebelușului, una dintre regulile de bază este introducerea treptată a alimentelor noi. Astfel, poți identifica mai ușor sensibilitatea copilului la ceva anume. Dacă diareea a apărut după ce bebe a gustat ceva nou, scoate alimentul respectiv din meniu.
De cele mai multe ori, poți continua să-i dai lapte de sân sau formulă. Însă un bebe cu diaree poate dezvolta intoleranță temporară la lactoză, caz în care îi vei da lapte formulă fără lactoză (dacă diareea nu trece în două zile).
Hidratare înainte de orice
Este esențial să menții copilul hidratat. Dă-i cantități mici și dese de lichid, ca să completezi pierderile prin scaune. Apa este cea mai indicată, dar poți adăuga în ea săruri de rehidratare de la farmacie. Nu îi da sucuri de fructe sau ceaiuri îndulcite cu zahăr. Zeama strecurată de la o fiertură de orez cu morcovi face minuni!
Nu îl forța să pape, însă, când vrea să mănânce, dă-i liniștită banană (mai crudă), orez fiert cu morcov, pâine prăjită, măr copt sau „uscături“: grisine, sticksuri (toate simple, fără alte semințe). Pentru proteine, apelează la mici cantități de brânză slabă de vaci sau carne fiartă de pui.
Când scaunele par sa revină la normal, continuă regimul pentru încă două-trei zile, introducând treptat alimentele obișnuite.
Este cazul de medic?
Da, dacă:
- bănuiești că micuțul a mâncat ceva stricat;
- are scaune apoase și/sau vomită mai mult de 12 de ore;
- observi în fecale urme de sânge;
- nu mai primește lichide;
- nu a urinat de mai mult de 3 ore;
- diareea este însoțită de febră.
Citește și: Cum îți obșnuiești copilul să mănânce singur
Constipația
Care sunt simptomele constipației?
Nu există un număr fix de scaune pe care trebuie să-l aibă toți copiii. Fiecare copil este unic, astfel încât ceea ce este normal pentru un copil este anormal pentru altul. Majoritatea copiilor au 1-2 scaune zilnice. Dacă însă bebelușul tău are scaun la 2-3 zile fără efort, fără dureri, atunci acesta este normalul pentru el. În situația în care copilul are scaune cu materie fecală dură, uscată, greu de eliminat, proces care îi provoacă durere, e cazul să mergi cu micuțulul la medic. În cazul bebelușilor, aceștia sunt agitați, își freacă piciorușele, plâng. Constipația apare cel mai des la bebelușii hrăniți cu lapte-formulă.
Care sunt cauzele?
Academia Americană de Pediatrie consideră că principalele cauze ale constipației sunt:
- dieta săracă în fibre sau în lichide;
- anumite afecțiuni (megacolon, hipotiroidism etc.) sau anumite tratamente urmate;
- retenția dată de frica de durere resimțită la evacuare.
Cum se tratează constipația?
Dacă situația o impune, mergi la medicul pediatru cu copilul. Acesta îl va consulta și va cere niște analize, printre care o ecografie, pentru a exclude diverse anomalii, printre care megacolon. Abia apoi va recomanda un tratament, dacă e cazul. Nu da copilului laxative după ureche, sunt periculoase! Nici nu-i provoca scaunul cu ajutorul termometrului, al microclismelor sau al supozitoarelor, care fac mai mult rău decât bine.
Constipația poate fi controlată, în mare măsură, printr-o dietă care stimulează tractul digestiv și prin mai multă activitate fizică. Astfel, soluțiile sunt:
- o dietă bogată în fibre, din care să nu lipsească merele, prunele, perele, sub formă de piureuri sau sucuri
- legumele sub formă de piureuri, dar și cu mici bucățele, care să ajute la eliminarea materiilor reziduale
- apă mai multă
- iaurturile bogate în probiotice;
- mângâierilepe burtică în sensul acelor de ceasornic – mișcările vor facilita eliminarea scaunului;
- exercițiile fizice: bebe fiind culcat pe spate, rotește-i piciorușele ca și cum ar merge cu bicicleta.
Deși par mult prea simple sau mult prea la îndemână pentru a le lua în seamă, tot echilibrul, rutina zilnică și îngrijirea atentă sunt cele care dau cele mai bune rezultate în creșterea unui copil sănătos și fericit, așa că nu ezita!
Citește și:
Text: echipa Femeia.
Foto: iStock.com