Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Consulturile pediatrice ale primului an

Consulturile pediatrice ale primului an

Consulturile pediatrice, mai ales în primul an al bebelușului, sunt vitale. Pediatrul Ingrid Bălan îți spune când ar trebui să faceți vizitele la doctor.

În primele săptămâni

După evaluarea făcută de medicul neonatolog în maternitate, la externare nou-născutul trebuie preluat de medicul de familie sau de un medic pediatru. Mama se va prezenta cu bebelușul la control odată ce el împlinește vârsta de două săptămâni. Asta pentru ca medicul să poată evalua adaptarea la domiciliu, dar și tipul de alimentație. Cu alte cuvinte, verifică dacă este alimentat corespunzător (în cazul în care este alăptat) prin cântărire și observarea creșterii poderale corespunzătoare etapei respective. Dacă bebe este hrănit cu formulă de lapte praf, medicul va încuraja mama să alăpteze și va ajuta la rezolvarea micilor inconveniente legate de actul alăptării (posibil prin consilierea efectuată de către un consultant în lactație). Tot atunci, doctorul evaluează remisiunea icterului fiziologic, aspectul plăgii ombilicale și discută cu părinții pentru a clarifica micile nelămuriri apărute în perioada de acomodare cu noul membru al familiei. În primele șase-opt săptămâni de viață, în cazul sugarilor născuți prin operație de cezariană și a existenței antecedentelor familiale de displazie de șold, la consulturile pediatrice se efectuează ecografia de șold bilaterală. Dacă screeningul audiologic nu s-a efectuat în maternitate, acesta se va face în primele două luni de viața.

Consulturile pediatrice în primul an

Monitorizarea bebelușului se va efectua lunar până la vârsta de un an, întrucât medicul trebuie să aprecieze creșterea și dezvoltarea lui prin măsurarea perimetrului cranian, a taliei și a greutății, precum și să întocmească graficele de creștere pe baza acestor indicatori. De asemenea, medicul măsoară și monitorizează închiderea fontanelei anterioare în primul an de viață, efectuează profilaxia rahitismului și a anemiei carențiale, patologii frecvente în prima perioadă a copilăriei.
Tot în cadrul consulturilor pediatrice efectuate în primul an de viață, se discută posibilitatea efectuării imunizării vaccinale și se evaluează lună de lună reflexele motorii neurologice și achizițiile dobândite de sugar, din punct de vedere al dezvoltării neurologice și psihomotorii, pe etape de vârstă. În jurul vârstei de cinci-șase luni, medicul oferă informații cu privire la diversificarea alimentației sugarului.

Cazuri speciale

În cazul existenței unor patologii neonatale de diverse cauze (cardiacă, cerebrală, abdominală) se vor efectua ecografii cardiace, transfontanelare sau abdominale, după caz, în vederea monitorizării sau rezolvării cauzei ce stă la bază patologiei respective.
Sugarii prematuri beneficiază de controale mai amănunțite, screeningul oftalmologic fiind obligatoriu în acest caz, și se pune un mare accent pe creșterea și dezvoltarea armonioasă în primul an de viață.

După vârsta de un an

După vârsta de un an, controlul de rutină are loc la fiecare trei luni. Tot la împlinirea vârstei de un an, se recomandă efectuarea unui set de analize de bilanț, care să cuprindă teste sangvine ce monitorizează funcțiile hepatice, renale, statusul imunologic, probe inflamatorii, existența unei anemii sau a rahitismului, monitorizarea glicemiei, un examen sumar de urină și teste coproparazitologice necesare diagnosticării unei parazitoze, atât de frecvente în prima copilarie.
Dr. Ingrid Bălan, medic specialist pediatru, Centrul Medical Medsana
Foto: Guliver / Thinkstock

Comments

comments