Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Contracepția după naștere. 4 întrebări și răspunsuri

Contracepția după naștere. 4 întrebări și răspunsuri

Contracepția după naștere este un subiect care ridică semne de întrebare pentru multe dintre proaspetele mămici.

Ai un bebe minunat și te prinde de minune rolul de mămică. Te gândești la un frățior sau o surioară, dar ai vrea să mai treacă ceva timp, deoarece puiul tău are nevoie acum de toată atenția ta. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate, vine cu câteva sfaturi care se referă la contracepția după naștere.

Întrebări și răspunsuri: contracepția după naștere:

Mami.ro: Care sunt cele mai eficiente metode contraceptive după naştere? 
A.V.: Există mai multe metode contraceptive potrivite după naştere, iar ele se aleg în funcţie de ce potriveşte fiecărei femei. Se are în vedere dacă alăptează sau nu, dacă a născut natural sau prin cezariană. Dacă alăptează, nu sunt indicate pastilele anticoncepţionale bi-hormonale (cu estrogen şi progesteron), ci numai cele mono-hormonale (bazate exclusiv pe progesteron). Dacă a născut prin cezariană, nu pot să pună sperilet decât după o perioada de 6 luni de la naştere, dar dacă a născut normal, steriletul poate fi montat la 6-8 săptămâni de la naştere. Prezervativul este una din metodele contraceptive fără restricţii, indiferent de felul naşterii şi indiferent dacă mama alăptează sau nu.

Mami.ro: Ce metode de contracepţie recomandați?
A.V.: În general, pastilele anticoncepţionale sunt simplu de administrat şi eficiente. De asemenea, steriletul este o metodă contraceptivă care, utilizată corect, este eficientă pe o perioada lungă de timp. Întotdeauna însă, steriletul trebuie montat numai de către medicul ginecolog.
Mami.ro: La ce interval după naștere pot fi luate pastile anticoncepționale? Ajung la bebeluş prin alăptare și ce efecte adverse au?
A.V. În general, la 6-8 săptămâni după naştere se pot deja administra pilulele anticoncepţionale. Sub nicio formă nu sunt recomandate cele care au în compoziţie atât estrogen cât şi progesteron, din două motive: pot diminua lactatia şi pot dauna bebeluşului. O alternativă sunt pastilele monohormonale, respectiv cele care conţin numai progesteron şi care pot fi folosite şi în caz de alăptare.

4. Este nevoie de control medical sau pot fi luate fără recomandarea medicului?
A.V. Cel mai bine este ca pastilele anticoncepţionale să fie luate după recomandarea medicului specialist, indiferent că este vorba despre o femeie care abia a născut sau nu. Şi asta pentru că, în mod normal, sunt necesare câteva analize care să dea undă verde pentru folosirea lor (coagulogramă, ecografie transvaginala şi mamară, eventual un profil hormonal complet).
Autor: Adina Gruia, Foto: www.pixabay.com

Comments

comments