
După lungi și zadarnice căutări găsești într-un final apartamentul perfect pentru tine. Ultimul pas înainte să devii chiriaș cu acte-n regulă este semnarea contractului de închiriere. Cu toate că entuziasmul și intuiția îți dictează să nu stai pe gânduri, fii prudent, această decizie îți va influența complet toată experiența șederii.
Procedura de închiriere a unui apartament sau a unei case are la bază contractul de închiriere sub formă scrisă prin care locatorul se angajează să încredințeze locatarului, întrebuințarea temporară, totală sau parțială, în schimbul unei sume de bani numită chirie. Contractul de închiriere este valabili fără a fi necesară legalizarea acestuia la notar, aflându-se exclusiv în sarcina proprietarului.
Orice factor pe care îl ignori când vine vorba de închirierea unei locuințe se poate transforma mai târziu într-o adevărată bătaie de cap. Chiar dacă ți se pare plictisitor și inutil, citește cu vigilență contractul înainte de a-ți da acordul final.
Îți punem în continuare la dispoziție cele mai importante aspecte pe care trebuie să le ai în vedere pentru a evita inconsistențele și neregulile unui contract de închiriere.
- Atât suma cât și data la care se face plata chiriei trebuie menționate în contract în conformitate cu acordul pe care l-ați făcut asupra acestora. Potrivit legislației civile, majorarea chiriei poate fi făcută doar prin încheierea de acte adiționale. Prin urmare, refuzul tău de a plăti chiria majorată peste noapte nu constituie o încălcare contractuală.
- O capcană pe care nu de puține ori omitem să o luăm în considerare este reprezentată de penalitățile datorate întârzierilor plății chiriei sau a contravalorii utilităților. În această problema este esențial să citești cu foarte multă atenție clauzele contractuale înainte de semnare.
- Dacă proprietarul optează să înregistreze contractul la Administrația Financiară, în cele din urmă actul de închiriere va căpăta caracter executoriu, ceea ce înseamnă că proprietarul poate cere unui executor judecătoresc executarea silită a chiriașului pentru recuperarea chiriei restante și a penalităților de întârziere.
- Potrivit situației în care termenul de închiriere nu este specificat, atunci contractul se consideră încheiat pentru un an, în cazul locuințelor nemobilate sau pentru o luna, dacă chiria a fost stabilită. Din acest motiv este necesar să se precizeze termenul de închiriere, cu menționarea datei de început și a datei de încetare.
- Contractul de închiriere trebuie să specifice faptul că locatarul răspunde față de proprietar pentru degradarea locuinței. În cazul în care dorești să aduci îmbunătățiri locuinței, trebuie să închei un acord cu proprietarul, altfel nu vei obține despăgubiri pentru investițiile făcute. Locatorul poate cere chiar și aducerea locuinței la starea inițială, precum și plata de compensații pentru orice pagubă.
- Asigură-te că în contract sunt stipulate obligațiile proprietarului. Se înțelege că accentul se pune asupra îndatoririlor pe care chiriașul le are față de locator și față de proprietatea pe care o pune la dispoziția sa, însă nu uita că există o serie de obligații care îi revine proprietarului.
Proprietarul se obligă:
- să predea chiriaşului locuinţa în stare normală de folosinţă;
- să ia măsuri pentru repararea şi menţinerea în stare de siguranţă în exploatare şi funcţionalitate a clădirii pe toată durata închirierii locuinţei;
- să întreţină în bune condiţii elementele structurii de rezistenţă a clădirii şi elementele de construcţie exterioare ale clădirii (acoperiş, faţadă, împrejmuiri, pavimente, scări exterioare);
- să respecte prevederile legale în vigoare cu privire la obligativitatea asigurării locuinţei.
Dacă în continuare nu te consideri suficient de bine informat, ai neclarități cu privire la termenii contractului, sau pur și simplu dorești părerea unui specialist, este recomandat să apelezi cu încredere la sprijinul unui avocat care să te îndrume și asiste la negocierea și semnarea contractului de închiriere.
Sursă: Digital WorkForce
Sursă foto: pexels