Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Copiii pe internet. Cum ii protejezi in online?

Copiii pe internet. Cum ii protejezi in online?

Internetul este un instrument util, insa implica si riscuri, in special pentru copii si adolescenti. Afla cum protejezi copilul cand navigheaza pe internet.

Ce spun statisticile

Smartphoneurile și deviceurile mobile sunt un adevărat pericol pentru cei mici. Academia de Pediatrie a descoperit că 75% dintre copii între 12 și 17 ani au acum un smartphone pe care îl folosesc zilnic, iar cu 10 ani în urmă, în 2004, procentajul era doar 45%. Rețelele de Social Media sunt cea mai mare teamă a părinților. Statisticile ne arată că 1 din 5 copii își verifică conturile de social media de 10 ori pe zi. Mai mult decât atât, peste 20.000 de copii cu vârste mai mici de 13 ani încearcă zilnic să-și creeze un cont pe Facebook, unde se înregistrează cu o vârstă falsă, mai mare. Amintiți-vă numai de cazul „Ziua Izabelei” și cum au degenerat lucrurile. Conform Netnanny.com, 82% din copii sunt expuși la conținut necorespunzător în mediul online până la vârsta de 11 ani. Acesta poate fi conținut adult sau conținut violent și poate să apară de oriunde, de la „inocentele” desenele animate de pe Youtube la tutorialele pentru jocurile video. Incidentele online sunt de cele mai multe ori accidente. 70% dintre copii au dat din greșeală de conținut adult dintr-o căutare inocentă pe Google, cu scopul de a-și face temele.

Riscuri – la ce pericole sunt expuși pe internet?

Acestea sunt doar câteva din riscurile la care se expun copiii atunci când stau pe internet:
1. Pot fi urmăriți de persoane necunoscute, cu intenții ascunse.
2. Pot fi umiliți online, fenomen care se numește “cyber bullying”.
3. Furtul de identitate.
4. Distrugerea reputației se poate face extrem de ușor online și pe lângă asta, materialele existente vor fi aproape imposibil de distrus.
5. Accesarea zonelor obscure ale internetului, cum sunt piețele ilegale.
Din nefericire, de multe ori părinții sunt aceia care îi pun pe cei mici în pericol. Acest fenomen este foarte des întâlnit în cazul părinților foarte tineri, care postează poze cu bebelușii lor nou-născuți, fără să se gândească la consecințe.

Cum să îți protejezi copilul online?

Iată câteva din lucrurile pe care poți să le faci pentru a-i asigura protecția copilului tău atunci când navighează pe internet:
1. Familiarizează-te cu tehnologia și ce tooluri îți pot fi utile
2. Nu îl lăsa să își facă un cont de Facebook până ce nu are 13 ani
3. Monitorizează și controlează constant activitatea online a copilului tău
4. Evită aplicațiile care nu mențin un istoric al conversațiilor
5. Educă-l despre folosirea responsabilă a internetului
6. Arată-i că poate să aibă încredere în tine
Controlul parental este un lucru cu care nu sunt de acord toți părinții, dar este un rău necesar. Prevenirea incidentelor din online ajută la prevenirea unor catastrofe care i-ar putea marca viața unui copil.

Află mai multe informații despre cum să îți protejezi copilul online, păreri din partea părinților bloggeri și a specialiștilor în parenting, citind ghidul integral, oferit de BluParty.

Comments

comments