Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Copil peltic. Cum il ajuti pe copilul tau sa pronunte sunetul "s"

Copil peltic. Cum il ajuti pe copilul tau sa pronunte sunetul "s"

Astfel, în timp ce sunetul „s” se pronunță cu limba în spatele dinților de sus, pelticii împing limba afară. E cazul să te îngrijorezi? Depinde mult de vârsta pe care o are copilul tău. Un copil peltic de 6 ani (care vorbește ușor greșit) nu trebuie să te îngrijoreze. Dacă însă are peste 7 ani însă, ar trebui să te adresezi unui logoped, deoarece defectele de vorbire sunt greu de corectat odată cu instalarea obișnuinței.
Până la rezolvarea a problemei, atenționarea permanentă a copilului și sublinierea defectelor vorbire ei nu duce nicăieri, având însă o consecință importantă: scăderea încrederii în sine a copilului.

Iată câteva lucruri simple prin care poți ajuta un copil peltic

  • Tratează orice posibilă alergie, răceală sau efecțiune a sinusurilor, pentru ca cel mic să poată respira bine pe nas, cu gura închisă. Respiratul pe gură dă o postură flască a limbii, care e prea relaxată și tinde spre afară.
  • Ai grijă să-și țină degetele în gură – sugerea degetului poate contribui la vorbirea peltică. Vizează momentele în care e cel mai probabil să-și sugă degetul – când se uită la TV sau merge cu mașina etc – și distrage-i atenția cu un joc sau altă activitate plăcută.
  • Pune-i un pai în băutură. Din moment ce această acțiune folosește buzele în loc să pună presiune pe dinți, sorbitul băuturii cu paiul crește mobilitatea și întărește mușchii gurii, lucru foarte important pentru dezvoltarea vorbirii corecte.
  • Încurajează activitățile care susțin antrenamentul buzelor, al obrajilor și al limbii. Spune-i să te ajute la umflatul baloanelor pentru petreceri sau să cânte la o trompetă de jucărie. Aceste lucruri antrenează mușchii obrajilor, buzele și face ca limba să fie împinsă automat înapoi. Și baloanele de săpun pot fi o opțiune pentru copiii mai mici.
  • Încercați în oglindă să își împreuneze dinții și să încerce să pronunțe sunetul „sss”. E un exercițiu care poate ajuta un copil peltic să țină minte să-și țină limba în spatele dinților.

Sursă: BabyCenter.com. Foto: pixabay.com, Editor: Adina Gruia

Comments

comments