Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Copilul de doi ani. Cum se dezvolta copilul la aceasta varsta

Copilul de doi ani. Cum se dezvolta copilul la aceasta varsta

In jurul varstei de doi ani, un copil ar trebui sa aiba suficient echilibru pentru a sari. Poate sa urce de unul scarile, sprijinindu-se de balustrada. Va urca treapta cu treapta.

Mazgaleste si poate face linii drepte. Inca nu are preferinte pentru mana dreapta sau stanga, isi va muta creionul succesiv dintr-o manuta in alta. Mananca de unul singur, dar asta nu inseamna ca inca nu se murdareste. In aceasta perioada trebuie sa-ti incurajezi copilul sa faca activitati fizice noi.

Este perioada in care se manifesta accesele de furie. Sunt neplacute, uneori nu-ti dai seamna ce ai de facut, dar toti copiii trec prin aceasta etapa. Stai linistita: nu ai gresit cu nimic, este doar o manifestare de independenta a copilului de doi ani si dorinta lui de a testa limitele (in special pe ale tale.)

Ti se pare ca este egoist? La doi ani se dezvolta simtul proprietatii de aceea ezita cand trebuie sa imparta jucarii cu alti copii. Se pare ca pana in jurul varstei de cinci ani copilul nu intelege cu adevarat notiunea de a imparti lucruri.

Copilul de doi ani doarme 11 ore in timpul noptii si doua ore in timpul zilei.

NU UITA Este foarte important sa fie respectate regulile pe care chiar tu le-ai creat, chiar daca esti obosita sau te afli in public si ti-ar fi mai usor sa-i dai copilului ceea ce-si doreste in acel moment. Astfel, copilul stie ce asteptari ai de la el si-si poate forma, la randul lui, propriile lui asteptari.

Sa-ti dau doua exemple: daca ii dai in fiecare dimineata canuta cu lapte, el stie ca dimineata primeste lapte. Daca ii mai dai, din cand in cand, sucul lui favorit, el nu o sa mai stie cand este "ziua" pentru lapte sau cea pentru suc, o sa devina incapatanat si va cere cand una, cand alta. De asemenea, cand mergeti cu masina, spune-i cu fermitate ca aceasta nu porneste daca el nu sta in scaunul auto de copii si o sa stie ce are de facut si in viitor.

Comments

comments

Lasă un răspuns