
De obicei, în jurul vârstei de 9-12 luni, copiii încep să facă primii lor pași și au siguranță în mers pe la 14-15 luni. Nu te îngrijora însă dacă cel mic încă nu s-a încumetat să pornească în două piciorușe fără ajutor – e un lucru des întâlnit.
Nu e ceva ieșit din comun și îngrijorător dacă începe să meargă pe la 15-16 luni, poate chiar mai târziu. Prin urmare, nu-ți face probleme dacă micuțul tău este mai leneș la mers, important este să urmărești progresele pe care face!
Dacă a început să meargă de-a bușilea sau să se rostogolească mai târziu, va avea nevoie de câteva săptămâni în plus față de alți copii. Un copilaș de 15 luni, care nu merge, dar este activ și merge de-a bușilea nu trebuie să te îngrijoreze. În schimb, un motiv serios de îngrijorare este dacă e rigid și îi lipsește tonusul muscular. De asemenea, trebuie luat în calcul și gradul de prematuritate al copilului. De exemplu, un copil de 13 luni, născut prematur cu opt săptămâni, va avea o dezvoltare mai apropiată de un copil de 11 luni.
Cum încurajezi copilul de un an să facă primii pași
Încurajează-l să se miște și să meargă dându-i ocazia să faca asta fără ajutorul tău, fără să-l ridici sau să-l duci în brațe prea des.
Asigură-i un traseu sigur, potrivind mobila în așa fel încât să se poată ține de ea sau ferind orice față de masă care atârnă sau cabluri de care se poate prinde.
Dacă cel mic încearcă să-și țină echilibrul, se poate să se simtă mai în siguranță dacă se ține de un deget de-al tău sau dacă îl ții de mânuțe, stând în spatele lui.
Ferește-te de premergătoare, care descurajează învățarea echilibrului, și de papucii în casă. Piciorușele goale sau șosetele ajută copilul de un an să-și dezvolte mușchii tălpii și să exerseze echilibrul și coordonarea. Păstrează papucii doar pentru afară.
Foto: www.pixabay.com, Editor: Adina Gruia