Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Copilul lider sau mica vedeta

Copilul lider sau mica vedeta

Explicatia nu poate fi decat una singura: probabil ca in casa ta a aparut un alt lider care isi revendica inversunat pozitia. Depinde numai de tine cum va evolua „micul tiran”.

Ce este un lider in devenire? Este glasul care se aude cel mai des intr-o adunare de copii, este cel care conduce jocul, cel care impune regulile, cel care sanctioneaza sau rasplateste comportamentul tovarasilor lui.

Devine antipatic daca nu e „strunit” sa accepte cenzura bunului-simt si este amenintat ca minunatele lui calitati sa se transforme, mai tarziu, in mari defecte, daca nu-si insuseste de la tine un sistem de valori. Ti se pare cam mult de facut cu un copil asa de mic? Poate… Noi iti oferim totusi cateva teme de reflectie.

Copilul-vedeta, o alta „fata” a liderului?

Orice mama ar trebui sa stie sa nu confunde inclinatiile de vedeta cu cele de lider. Copilul-vedeta este one-man-show oriunde se afla: in familie, la gradinita, intre prietenii parintilor. Nu vrea sa-si impuna puterea, nu vrea sa conduca, ci mai degraba vrea sa treaca peste toate regulile impuse de altii.

Vrea doar sa castige admiratia celor din jur. Este un lucru bun, dar este si sursa multor rele. Vrei sa stii cum e al tau? Daca i se potriveste acest „portret-robot” are, cu siguranta, un talent innascut de a se face remarcat.

 • Pune la bataie toate mijloacele de seductie si iese mereu invingator.
 • Vrea sa fie in centrul atentiei, vorbeste tare.
 • E vesel, plin de energie la orice ora din zi.
 • Copiii doresc sa-i castige atentia, nu pentru ca se simt obligati, ci pentru ca il simpatizeaza.
 • Il doresc printre ei tocmai pentru ca stie tot, arata si imparte tot cu ceilalti; in preajma lui simt si ceilalti ca stiu tot si au acces la tot.

Fii atenta la ceea ce trebuie sa corectezi:

 • Are tendinta sa dea pe toata lumea la o parte, nu conteaza cum, ca sa obtina lucrul dorit.
 • Este suparacios, posesiv, uneori obraznic.
 • Este negativist cand lucrurile nu merg in directia dorita („nu merg”, „nu fac”, „nu vreau”).
 • Copiii il ocolesc atunci cand face astfel de „fite”.
 • Devine zgarcit, daca i se admira prea mult „bunurile”.
 • Este superficial, mereu nerabdator sa intre intr-o alta situatie in care sa „straluceasca”.

Ce ar trebui sa stie parintii „vedetelor”?

In primul rand, sa le canalizeze energia pozitiva, folosind-o in sport, poezie, creatie… adica intr-un domeniu care sa-i dea copilului satisfactie, sa-i directioneze evolutia. Daca ai un copil voluntar, ambitios, caruia ii place sportul, el trebuie incurajat sa accepte competitia, regula jocului si, mai ales, infrangerile.

Prin sport invata sa fie cinstit, sa recunoasca: „Am fost cel mai bun pentru ca am muncit pentru asta”, sa respecte performanta, chiar daca nu e a lui. La fel se intampla si cu un concurs de desen, de lego sau alte activitati manuale.

Antrenat sa-si dezvolte abilitatile prin competitie cu alti copii de varsta lui, micutul va avea o satisfactie mai mare daca aprecierile vin din afara familiei, unde e laudat de multe ori, fara discernamant. Depinde mult de educatori, cum il valorizeaza.

Sa facem impreuna un exercitiu de imaginatie, cu urmatorul scenariu: copilul-vedeta ajunge la gradinita. A fost invatat de mama, tata, bunica, bunicul, matusa… ca tot ce face el este extraordinar, totdeauna este cel mai bun si chiar asa cred toti cei din casa.

La gradinita, lucrurile se schimba: micutul „Luceafar” trebuie sa-si imparta locul intai si cu altii. Si de aceea, el se poate manifesta in doua moduri: ori devine agresiv, dominandu-i pe ceilalti prin forta, urlete si tipete, ori se cuminteste, se disciplineaza, devine comunicativ, nu-si impune punctul de vedere prin forta.

Un copil cu tendinte de lider, ca si acela cu „aere” de vedeta au nevoie de confruntarea cu gradinita, cu colectivitatea. Numai asa vor dobandi masura justa a calitatilor lor si vor deveni constienti de defecte, dorind sa le corecteze.

Da, copilul este intr-o permanenta formare. Depinde de foarte multi factori – sociali, economici, de cuplu, de familie, de educatori – daca el isi va dezvolta in sens pozitiv calitatile de lider sau nu.

Copiii crescuti de bunici ori in cupluri care se cearta, se despart, care nu ofera atentie copilului lor, copiii care nu-si vad parintii decat o data pe saptamana pot fi lideri la gradinita, dar ajunsi la scoala, in fata altor exigente, dezarmeaza. Liderul este „inghitit”. Totul le iese pe dos si, de aici, un sir de dezamagiri carora nu le pot face fata.

O lectie de viata, plina de dramatism, pe care nici parintii nu stiu cum sa o transforme intr-un mesaj pozitiv. Lucrul de capetenie ar fi ca adultul sa-i evalueze cu tact actele. Totul tine de parinti, de aspiratiile si orgoliile lor.

Comments

comments

Lasă un răspuns