Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Infecția cu giardia și măsurile de igienă obligatorii care se impun

Infecția cu giardia și măsurile de igienă obligatorii care se impun

Infecția cu giardia se referă la infecția provocată de un parazit microscopic, Giardia lamblia, care colonizează tractul digestiv, atașându-se de mucoasa intestinului subțire, unde rămâne până când este îndepărtat prin tratament.

Cum se manifestă giardia

De când se instalează în intestin, giardia împiedică organismul să absoarbă în mod corespunzător grăsimile și carbohidrații, determinând deficit de creștere și pierderea în greutate. Printre manifestările comune ale acestui parazit se numără crampele abdominale, balonarea și pofta de mâncare diminuată.  De aceea, mulți părinți ai căror copii refuză în mod sistematic mâncarea, fără alte simptome serioase, se gândesc în primul rând la o eventuală infecție cu giardia.

Atenție maximă la igienă!

Parazitul se găsește în apa potabilă, fiind foarte rezistent la tratamentul cu clorină, care se aplică pentru ca aceasta să devină bună de consum. Pentru a preveni infectarea, trebuie ca fiecare familie să urmeze câteva reguli simple:
Apa de băut trebuie să provină dintr-o sursă foarte sigură. Dacă cea îmbuteliată reprezintă un efort finaciar mare și beți apă de la robinet, atunci ea trebuie fiartă și răcită înainte de consum.
Fructele și legumele trebuie spălate foarte bine înainte de a fi mâncate. Copiii trebuie învățați să se spele foarte des pe mâini, mai ales înainte de masă.
Persoana care gătește trebuie să acorde fie foarte atentă la spălatul pe mâini și să acorde o importanță deosebită igienei mâinilor.
În cazul în care ai suspiciuni de infecție cu Giardia lamblia, trebuie să mergi cu micuțul la pediatru. În urma anamnezei, medicul va recomanda și analizele specifice.Giardia poate fi depistată și în probele de scaun. Este posibil ca parazitul să nu apară încă de la prima testare și să fie necesare și alte probe sau teste de sânge pentru detectarea antigenilor de Giardia.
ATENȚIE! Din momentul în care un membru al familiei este diagnosticat cu această infecție, ceilalți trebuie să acorde o importanță deosebită igienei și să facă un set de analize coproparazitologice pentru a descoperi dacă au fost și ei infectați.
Sursă: revista MAMI, martie 2014/ Foto: 123RF

Comments

comments