
Refluxul gastroesofagian apare atunci cand lapticul, odata ajuns in stomac, o ia in sens invers si se intoarce in esofag sau chiar in gurita. Refluxul poate sa apara fie in timpul mesei, fie dupa ce bebelusul si-a terminat portia de laptic. Dar nu te ingrijora! Multi dintre copiii cu astfel de manifestari sunt veseli si perfect sanatosi.
Sfaturi in caz de reflux gastroesofagian
- Imediat dupa masa, tine copilul in brate in pozitie verticala, timp de 30 de minute. Daca puiul sta intins, stomacelul si esofagul vor fi in linie orizontala, fiind mult mai usor ca sfincterul sa se deschida presat de continutul din stomac. Spre 18 luni sfincterul devine mai puternic, iar refluxul dispare.
- Mesele trebuie sa fie mai reduse cantitativ si mai dese. Cu cat stomacul este mai plin, cu atat este mai usor ca mancarea sa treaca prin sfincterul slabit.
- Daca ai inceput diversificarea, ii poti amesteca micutului laptele cu cereale adecvate varstei, astfel incat consistenta lui sa fie mai mare. Pediatrul iti poate recomanda introducerea lor si inainte de aceasta varsta, daca diagnosticul de reflux este confirmat.
- Ca sa eviti refluxul, culca-ti copilul pe spate.
- Copiii mai mari cu probleme de reflux nu au voie ciocolata, condimente, menta, bauturi carbogazoase, ketchup, mustar sau citrice.
- Nu-i da copilului tau medicamente din proprie initiativa, fara recomandarea medicului.