
Copilul tău are aproape doi ani și ți se pare că întâmpină dificultăți când socializează cu piticii de vârsta lui: privește jocul celorlalți, dar se ține departe de ei, nu merge să se joace cu ei, refuză să ofere jucării, iar când este invitat la joc, se ascunde după tine.
Nu-l forța să fie sociabil sau generos – copilul tău traversează o etapă absolut normală din dezvoltarea lui!
Începând cu vârsta de un an și jumătate, copilul se bucură de compania celor de vârsta lui. Dar în socializare, ca și în multe alte aspecte care vizează dezvoltarea copilului, trebuie să ai răbdare. La început se îndreaptă către ei, păstrând distanța și urmărind jocul celorlalți. Când este chemat sau îmbiat cu vreo o jucărie, poate avea o reacție total neașteptată – se întoarce și se refugiază în brațele tale. Acest lucru nu înseamnă decât tatonarea terenului.
Treptat, ajunge să petreacă timp alături de copii, însă așteaptă-te să-și apere cu fervoare jucăriile, lucru care te poate descumpăni în încercarea ta de a-l determina să socializeze. Poate fi dificil acum să-l înveți să împartă, dar nu te îngrijora – toți puștii fac la fel. E normal ca independența copilului să se manifeste la această vârstă prin refuz și chiar prin accese de furie, dacă încerci să-l obligi.
Sursă: revista MAMI, Foto: 123RF