
Poate că ochiul tău grijuliu de mamă a observat nişte kilograme în plus, poate că este niţel rotofei, dar acest lucru nu-l încadrează imediat în categoria copiilor obezi. Diagnosticul nu se pune după ochi, ci de către un medic, care va folosi pentru aceasta grafice de creştere. Dacă se constată că greutatea o depăseşte cu 15% pe cea normală, raportată la înălţime, vârstă, constituţie, atunci. într-adevăr, trebuie să acorzi o atenţie sporită kilogramelor în plus.
De unde vin aceste kilograme în plus
În general, sunt urmarea supraalimentaţiei, asociată cu lipsa de activitate fizică. Astfel că, faptul că cel mic este activ (chiar dacă ţi se pare că are kilograme în plus), reprezintă un element încurajator, spune nutriţionistul Amanda Leonard, într-un articol publicat pe BabyCenter.com.
Un studiu publicat în Journal of the American Academy of Family Physicians indică o legătură directă între lipsa de exerciţiu fizic şi obezitatea la copil. De aceea, încurajează-ţi copilul să fie în continuare activ şi felicită-l pentru eforturile pe care le depune. Cei mai mulţi copiii care sunt într-adevăr obezi nu sunt activi, mai spune aceasta. Dacă aleagă şi face zilnic multă mişcare sunt mari şanse ca problema supraponderalităţii să iasă din discuţie.
Recomandare Dar dacă eşti în continuare îngrijorată şi medicul pediatru consideră că nu ar strica să dea jos câteva kilograme, sfatul Amandei Leonard este adoptarea, de către toată familia, a unei diete sănătoase, sărace în grăsimi. Reţine că, pe măsură ce copilul creşte, nevoia de grăsimi a organismului scade faţă de perioada în care era bebeluş. Nu are trebui să-şi procure mai mult de 35% de calorii din grăsimi!
Editor: Adina Gruia, Foto: www.123RF.com