Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Copilul are nevoie de limite, dar fii atentă la câteva aspecte!

Copilul are nevoie de limite, dar fii atentă la câteva aspecte!

AȘA DA! Dragoste nu înseamnă să-l lași să facă orice și oricând. Dimpotrivă, copilul tău își dorește limite, repere care să-l ajute să înțeleagă și să gestioneze această lume, de multe ori confuză pentru el. Puiul tău se va dezvolta în siguranță doar dacă stabilești reguli clare.
DAR…
NU fi Despot Vodă! Desigur, limitele îl învață pe copil cum să se comporte în lume și cum să devină o persoană echilibrată. Cu toate acestea, dacă vei fi neîngăduitoare și aspră, spunându-i mereu nu, copilul nu va mai găsi în tine sprijinul de care are nevoie, acest lucru dezechilibrându-l afectiv și frânându-i dezvoltarea personalității.

NU-i tăia avântul! Misiunea copilului tău în viață este obținerea independenței. Dacă înțelegi acest lucru, îl vei ajuta mult să se dezvolte social. Altfel, dacă îl protejezi prea mult, vei crește un copil timorat, care va crede că nu e capabil să facă nimic singur. Sigur, îi vei fi alături când nu-și poate încheia nasturii, nu ajunge la ușă s-o deschidă, dar dacă poate să-și strângă singur jucăriile, să se încalțe sau să-și toarne apă în pahar, lasă-l s-o facă!

NU-i cere supunere cu forța! Unii părinți simt nevoia să-și asigure obediența copiilor folosind tot felul de amenințări. De câte ori nu ai auzit câte rele îi pândesc pe poznași dacă nu ascultă: Te las pe stradă și nu te mai duc acasă, îți face doctorul injecție în limbă etc. Repetate, amenințările se înregistrează în creierul copilului, astfel că va fi suficient să vadă medicul, de exemplu, ca să aibă reacții puternice de teamă. Urmările acestor stări de neliniște își vor face simțită prezența la școală, când îi va fi frică și de umbra lui.
Sursă: revista MAMI, august 2014, Foto: www.pixabay.com
 
 

Comments

comments