Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Copilul meu s-a ars! Primul ajutor în caz de arsuri de gradele I, II și III

Copilul meu s-a ars! Primul ajutor în caz de arsuri de gradele I, II și III

Deoarece sunt numeroase greșeli pe care le facem în această situație limită, vom începe cu ce NU ai voie să faci în caz de arsuri!

  • NU sparge sau găuri bășicile care se formează, deoarece lași loc deschis pentru formarea infecțiilor.
  • NU îndepărta (nu coji) pielea moartă, arsă. Nu doar că expune zona de dedesubt la infecții, dar poți provoca cicatrice.
  • NU încerca să dezlipești hainele de pe pielea arsă.
  • Nu aplica unt sau diferite remedii băbești antiseptice pe rană, deoarece acestea pot, mai degrabă, să provoace infecții, nu să grăbească vindecarea!

Arsuri de gradul I

Deși arsurile de gradul I au o vindecare rapidă, fiind afectat doar stratul superior al pielii, ele sunt dureroase. Acestea presupun o umflare ușoară a pielii, înroșirea sau schimbarea culorii și, desigur, apariția unei zone dureroase.
În general, nu este nevoie de tratament medical.
Ce ai de făcut: Este suficient să pui zona respectivă sub jet de apă și să aplici gel cu aloe vera sau cremă pentru calmarea arsurilor.

Arsuri de gradul II

La arsurile de gradul doi apar bășicile și petele roșii. Veziculele se formează ca urmare a faptului că arsura pătrunde mai adânc în straturile pielii, eliberând lichide care provoacă vezicule la suprafață. Durerile care apar la arsurile de gradul II pot fi calmate dacă oprești aerul să pătrundă la zona afectată (cu terminații nervoase și țesuturi expuse).
Acestea necesită tratament medical.
Ce poți să faci până când primești ajutor medical. Scufundă suprafața arsă în apă rece. În cazul în care arsura s-a produs pe piept sau pe spate, toarnă apă rece pe acea zonă. Nu aplica bucăți de pânză umede, deoare materialul textil tinde să se lipească de arsuri, lucru care ar însemna agravarea durerii când trebuie îndepărtată pentru tratarea arsurii.

Arsuri de gradul III

Descrierea este dură în acest caz: persoana vătămată este… arsă, pielea este carbonizată și albă, straturile de piele sunt distruse. Poate fi în stare de șoc.
Necesită obligatoriu ajutor medical imediat.
Cum acorzi primul ajutor:

  • ceri imediat ajutor medical, suni la serviciul de urgență.
  • încearcă să scoți persoana respectivă din stare de șoc, prin respirație gură la gură.
  • în cazul în care suspectezi arsuri chimice, cu acizi periculoși, transmite aceste informații serviciului de urgență. Există măsuri care se iau imediat pentru a opri răspândirea arsurii.
  • îndepărtează îmbrăcămintea strâmtă sau bijuteriile (dacă este cazul) care nu se află pe  zona arsă. La arsurile de gradul trei există întotdeauna pericol de umflare care poate provoca contracția vaselor de sânge și pot să apară complicații suplimentare.
  • poți scufunda scufunda zona arsa sub jet de apă rece, dar evita gheața, ca să nu accentuezi șocul.
  • dacă au fost afectate mâinile, ridică-le, ținându-le mai sus decât inima. Poți face acest lucru așezând cu grijă perne sub mâinile rănitului. La fel, și în cazul picioarelor.
  • Dacă arsura este pe față, verifică să nu apară complicații de respirație.  În cazul în care căile respiratorii par să fie blocate, încearcă respirația gură la gură.

Dar, înainte de toate, trebuie să te asiguri că persoana rănită va ajunge imediat la spital! Victimele arsurilor de gradul III sunt vulnerabile în fața infecțiilor, a pneumoniei și altor complicații, motiv pentru care intervenția medicală trebuie să fie rapidă.
Sursă informații: FamilyEducation.com, Foto: 123RF

Comments

comments