Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Copilul tău își roade unghiile sau se scobește în nas? Ajută-l să scape de aceste obiceiuri!

Copilul tău își roade unghiile sau se scobește în nas? Ajută-l să scape de aceste obiceiuri!

Copilul tău își roade unghiile sau se scobește în nas? Vestea bună este că cele mai multe obiceiuri neplăcute dispar, de obicei, când copilul ajunge la școală, el depășindu-le în mod natural.

Dacă însă dorești să-i vii în ajutor pentru a renunța la aceste comportamente, ia în calcul următorii pași.

6 strategii pentru a-ți ajuta copilul să scape de obiceiurile neplăcute

  • Explică-i calm, dar clar exact ce anume te deranjează la comportamentul respectiv. Abordarea aceasta poate fi folosită la copii de peste 3-4 ani, pentru a-i face conștienți de problemă. Poți spune: „Nu-mi place când îți rozi unghiile. Nu arată frumos. Poți să te oprești te rog?” Este important să menții o atitudine constantă, așa încât data următoare când se repetă întâmplarea să nu îl cerți, jignești sau să-l ridiculizezi – aceste reacții pot agrava comportamentul.
  • Implică-ți copilul în procesul de dezobișnuire de respectivul comportament. Dacă vine de la grădiniță supărat că ceilalți copii râd de el pentru că-și suge degetul, ia-o ca pe un strigăt de ajutor. Poți să-i ceri părerea și lui, întreabă-l ce crede că trebuie să facă pentru a renunța la obicei sau veniți cu idei împreună.
  • Sugerează-i obiceiuri alternative. Dacă, de exemplu, copilul își roade unghiile, în loc să-l atenționezi să se oprească, propune-i un joc cu mîinile și degetele. Poate să funcționeze ca o modalitate de a conștientiza și controla obiceiul. De asemenea, distragerea atenției funcționează foarte bine – așa că poate să te ajute în bucătărie sau îndrumă-l spre o activitate care îl pasionează.
  • Recompensează și laudă autocontrolul. Poți să-ți dai din când în când fetiță cu ojă dacă reușește să nu-și mai roadă unghiile. Sau oferă-i băiețelului abțibilduri dacă se abține de la a-și mai suge degetul.
  • Fii constantă în recompense Dacă nu-i arăți faptul că observi că încearcă să renunțe la respectivul obicei, este foarte probabil să abandoneze. Comportamentul nou trebuie observat și subliniat clar, devreme și hotărât pentru ca cel vechi să poată să dispară.
  • Pentru cele mai bune rezultate, copiii trebuie să fie motivați să scape de obiceiurile neplăcute, iar acest lucru ia timp, așa că fii răbdătoare.

Sursă: KidsHealth.org, Foto: 123RF, Adaptare: Adina Gruia
 

Comments

comments