Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Copilul tau si cu tine. Cat este de valoros timpul petrecut împreună?

Copilul tau si cu tine. Cat este de valoros timpul petrecut împreună?

Să se joace cu alți copii este esențial pentru copilul de orice vârstă – îl ajută să-și dezvolte limbajul, îl învață despre generozitate, empatie, prietenie, dar și despre gestionarea conflictelor și a situațiilor în care el și prietenii lui au opinii diferite.

Pe de altă parte, interacțiunea copilului cu tine rămâne foarte valoroasă. În primul rând, timpul petrecut împreună întărește legăturile dintre voi. Apoi, îi oferi oferi ocazia să învețe de la tine, prin exemplul pe care i-l oferi. Când vă jucați „Piticot”, „Nu te supăra, frate!” sau alte jocuri adecvate vârstei sale, ai ocazia să-i  demonstrezi că e important să joace corect și să-l înveți că atât câștigul, cât și situația în care pierde trebuie acceptate cu calm: fără exces de entuziasm, ca să-i facă în ciudă adversarului (în cazul în care este învingător) și fără plânsete sau supărări dacă a pierdut. Astfel, în cazul în care pierzi, dă dovadă de sportivitate, întinde-i mâna și felicită-l pentru că a fost mai bun și a câștigat.
Chiar dacă nu-l vei vedea imediat imitându-ți limbajul sau gesturile, fii convinsă că reține tot și că va aplica lucrurile pe care le învață de la tine în interacțiunile cu colegii și prietenii. În plus, la această vârstă, copilul învață să analizeze diversele situații în care se află și să se întrebe „Ce ar face mami sau tati acum?”. Timpul petrecut împreună cu copilul este așadar o minunată oportunitate de a răspunde acestei întrebări, prin explicarea, aplicarea și, de ce nu, demonstrarea valorilor pe care vrei să le deprindă.
Timpul petrecut împreună poate să ia multe forme: să citiți împreună, să faceți excursii, să confecționați o decorațiune de Crăciun sau alte figurine pe care să le puneți prin casă ori să realizați un captivant experiment științific. Fă-ți timp zilnic măcar o oră  în care să petreci timp cu copilul tău. În această oră, atenția ta trebuie îndreptată doar asupra lui – degeaba ești lângă el dacă-ți verifici emailul sau vorbești la telefon. Această oră este mai valoroasă decât îți imaginezi, cimentează relația voastră, vă învață multe lucuri unul despre celălalt și formează amintiri minunate despre care puteți discuta peste mai mulți ani.
Foto: Guliver/ Thinkstock
Autor: Adina Gruia

Comments

comments