
Creierul bebelușului tău este într-o continuă dezvoltare. Și ține de tine să-l stimulezi cum se cuvine.
Acordă-i atenţie
Studii recente demonstrează că interacţiunile zilnice cu alte persoane contează enorm pentru bebeluş. Cel mai bun lucru pe care îl poţi face pentru a ajuta creierul în creştere al copilul tău este să-i răspunzi. Lasă-l să înveţe că atunci când plânge, îl vei mângâia; sau că atunci când va fi pregătit să se joace, îi vei răspunde acestei nevoi.
Jocuri pentru copii de la o lună la 6 luni
Alăptează-ți bebelușul
De asemenea, s-a observat că bebeluşii care au fost alăptati exclusiv pentru cel puţin trei luni au avut cu 20 – 30 de procente mai mult materie albă. Acest tip specific de ţesut cerebral este bogat în mielină, o substanţă grasă care izolează fibrele nervoase şi accelereaza semnalele electrice în creier. Dezvoltarea a fost observată în zone ale creierului asociate cu limbajul, funcţia emoţională şi cunoaşterea.
Graficele de creştere a bebeluşului
Dă-i sentiment de siguranţă
În timpul primelor trei luni de viaţă este foarte important să-l faci să se simtă în siguranţă – Acest lucru calmează creierul. În cazul în care copilul tău este agitat, atingerea şi protecţia ta ajută la calmarea sistemului nervos şi opreşte hormonul stresului să interfereze cu dezvoltarea acestuia. Chiar dacă copilul tău continuă să plângă, eforturile tale de calmare asigură o creştere sănătoasă a creierului.
Creierul bebeluşului …
se dublează ca mărime în primul an; cerebelul, o zonă din partea din spate a creierului care controleaza coordonarea şi echilibrul se triplează. Acest lucru este pus în legătură cu cantitatea de abilităţi motorii pe care copiii trebuie să le înveţe de la naştere până la 12 luni. Zonele vizuale ale cortexului – cea mai mare parte a creierului, asociată cu o funcţionare cerebrală superioară – cresc şi ajută vederea limitată să se dezvolte în vedere binoculară la aproximativ 4 luni (vederea binoculară reprezintă capacitatea scoarţei cerebrale de a uni într-o senzaţie unică cele două imagini percepute de către retina fiecărui ochi).