Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Crește un copil inteligent!

Crește un copil inteligent!

Vrei să fie un copil inteligent. Dar oare istețimea se moștenește sau se dobândește? Se pare că un pic din amândouă. Așa că iată ce poți tu face pentru a stimula istețimea copilului tău.
Când se naște bebe, creierul lui conține aproximativ 100 de bilioane de celule nervoase denumite neuroni. Iar în primii trei ani, creierul va munci din greu pentru a forma trilioane de conexiuni între acești neuroni.
Așadar, dacă stai să te gândești câte lucruri se întâmplă în căpșorul lui, nu e de mirare de ce se spune că primii ani sunt extrem de importanți și reprezintă momentul perfect pentru a-i dezvolta capacitatea intelectuală, așa încât să crești un copil inteligent.

  • 10 jocuri pentru copii mici si bebelusi

Inteligența nativă

Cercetătorii susțin că aproximativ 20-40% din inteligența unui adult se datorează moștenirii genetice. Tot studiile indică faptul că sunt numai câteva gene cele care au impact direct și substanțial asupra IQ-ului. Așadar, cu toate că natura are un rol important în agerimea minții, pentru a ne atinge potențialul maxim este esențial modul în care o stimulăm.
Iar această stimulare a capacității intelectuale trebuie să înceapă încă din primul an de viață, atunci când dezvoltarea copilui este rapidă și decisivă. Acum îi poți influența cel mai mult IQ-ul, ca să ai un copil inteligent!

Și cea dobândită…

Trilioanele de conexiuni și sinapse care se formează în creierul puiului tău sunt cele care îi permit să învețe și să gândească. Iar cercetătorii știu astăzi că ceea ce vede, aude și simte un copil în primii ani de viață, stimulează formarea acestor conexiuni. A crește un copil inteligent nu e atât de complicat dacă deprinzi „tehnica“ de bază prin care să-i stimulezi abilitățile. Secretul constă în a… impulsiona dezvoltarea naturală a bebelușului, prin activități adaptate vârstei, ce-i provoacă gândirea (vezi în caseta alăturată câteva idei simple, pentru început).

Cinci activități simple care-l stimulează

* Pune accent pe contactul vizual. Bebe poate face distincția între fețele persoanelor cu care intră în contact, chiar din primele luni. Iar ale voastre, ale părinților, sunt cele mai importante și cele pe care le caută cu privirea cel mai mult. De fiecare dată când te fixează cu privirea, i se dezvoltă și memoria.
* Scoate limba. Bebelușii sunt mari imitatori și studiile arată că până și nou-născuții de numai câteva zile, încearcă să imite expresiile faciale simple.
* Găsește diferența. Arată-i două imagini similare (dar nu identice) și ai să observi cum, chiar și la vârsta de numai câteva luni, puiul tău le va analiza atent, încercând să găsească diferența între ele. Asta îl pregătește pentru recunoașterea literelor și cifrelor mai târziu.
* Fii echipament de joacă. Întinde-te pe podea și lasă-ți micuțul să se cațere pe tine. Ca să fie mai interesant, nu-i face treaba ușoară tot timpul – mișcă-te, lasă-l să alunece… oferă-i o provocare.
* Mergeți la plimbare. Pune-l în sling sau în cărucior (de preferat cu fața înainte, la drum) și mergeți în parc. Arată-i obiectele din jur și spune-i ce sunt – flori, păsări, culori și forme.

Inteligența se moștenește?

„Până acum se considera că cei mici își moștenesc părinții într-o proporție de 40-50% , însă cercetări recente de genetică realizate de Universitatea din Queensland demonstrează cei mici își „moștenesc“ părinții în poporție de 20-40%. Cercetătorii au arătat că totul are legătură cu gena FNBP1L, care este responsabilă de inteligența copiiilor, genă preluată de la părinți.
În contextul actual, multitudinea de stimuli din mediul înconjurător, contribuie la dezvoltarea inteligenței copiilor (inteligența definită ca modalitate de rezolvare a problemelor, implicit de găsire a soluțiilor)”, spune psiholog Cristina Ion – Rădulescu, Centrul Medical Medsana.
Foto: Guliver / Thinkstock

Comments

comments