
Poți merge cu bebe la piscină încă de la vârsta de trei luni, pentru a lua lecții de înot.
Acestea îi permit să descopere mediul acvatic de la o vârstă fragedă, să se simtă confortabil în apă, să învețe să nu îi fie frică de stropi, să nu ezite să se cufunde.
Un înotător înnăscut
După nouă luni petrecute în pântecele mamei, înconjurat de lichidul amniotic, orice bebeluș se simte confortabil în apă. Iar unul dintre scopurile lecțiilor de înot este tocmai continuarea sentimentului de siguranță pe care puiul l-a avut în uter. Pentru acest motiv, tu sau tati sunteți invitați să vă bălăciți cu bebe la piscină, să vă distrați și să vă jucați împreună cu odorul în piscină. Lecțiile de înot pentru bebeluși sunt susținute de echipe formate din profesioniști cu pregătire pedagogică dar și senzorial-motorie, astfel încât activitatea să încurajeze dezvoltarea micuțului.
În apă, fără frică
Nu e obligatoriu ca puiul tău să știe să înoate înainte de a putea să meargă. Între 2 și 4 ani, mișcările ștrengarilor sunt suficient de coordonate pentru ca ei să poată începe să practice înotul cu mai multă îndemânare. Dacă micuțul tău nu se simte confortabil în fața unui bazin mare plin cu apă, e bine să-i explici ce va urma să se întâmple. Ajută-l să se obișnuiască cu apa și întotdeauna vorbește-i liniștit, nu-l forța, păstrează-ți zâmbetul pe buze, pentru că întreg procesul de învățare trebuie să fie ludic când mergi cu bebe la piscină.
Criterii de selecție
Deși multe piscine private sau municipale oferă cursuri de înot, nu toate sunt potrivite pentru copii. În primul rând, temperatura aerului e bine să se situeze între 25-27ºC, iar cea a apei, între 31-33ºC, valori ce trebuie specificate pe o tabelă. Un nivel prea ridicat de clor cauzează probleme respiratorii copiilor, astfel că valoarea ideală a nivelului clorului liber (cel care acționează ca dezinfectant, distrugând microorganismele) ar trebui să fie între 1,5 și 3 mg/l. De asemenea, pH-ul apei ar fi indicat să se situeze între 7 și 7, 5, un pH mai mare putând provoca iritații ale pielii și ochilor. Nu în ultimul rând, te preocupă calificarea instructorului, dar și metoda acestuia de predare, încercând să eviți lecțiile spartane.
Beneficiile înotului
Beneficiile înotului sunt unice, acest sport contribuind la dezvoltarea armonioasă a copilului sub toate aspectele. Efectul stimulativ are potențialul de a crește puterea de concentrare, vigilența și abilitățile perceptive. Apa este un adevărat tămăduitor, mângâierea sa având efect și asupra copiilor cu nevoi speciale. Dacă lecțiile sunt predate cu calm, bucurie și răbdare, apa poate elibera un copil prea timid sau anxios. Copiii cu autism găsesc în mediul acvatic o posibilitate de comunicare, care stimulează interacțiunea și învățarea.
Cât te costă
Dacă optezi pentru un instructor personal, ședința costă între 80 și 150 de lei, în funcție de piscină. Pentru o ședință de grup cu instructor, vei scoate din buzunar între 50 și 80 de lei. Iar dacă mergi la bazin doar tu cu puiul, plătești biletul de intrare, între 25 și 40 de lei.
Foto: Guliver / Thinkstock