Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Cu buricul ce ma fac?

Cu buricul ce ma fac?

Pentru ingrijirea buricului nou-nascutului (bontul ombilical) sunt necesare comprese sterilele si alcool medicinal 70%, alaturi de care mai poti folosi si antibiotice sub forma de pudra sau solutii dezinfectante. Cum trebuie sa procedezi? Vei sterge bontul ombilical prin miscari circulare la baza, cu o compresa sterila cu alcool medicinal.

Miscarile trebuie sa fie ferme, sa indeparteze resturile de tesut mumificat, care altfel ar deveni mediu de cultura pentru flora microbiana si ar intarzia desprinderea bontului ombilical.

Dupa stergerea bazei, pentru o mai buna protectie antimicrobiana si pentru o evolutie favorabila rapida spre desprindere si cicatrizare, iti recomand tamponarea buricului cu comprese sterile cu solutii dezinfectante. Toaleta o vei repeta de 4-5 ori pe zi si o vei continua in acelasi ritm chiar si dupa desprindere bontului ombilical, pana la cicatrizarea definitiva a zonei.

Daca nu i s-a desprins buricul, ii fac baita?

O problema intens discutata este aceea a baii sugarului, in primele lui zile de viata. Multa lume este convinsa ca nou-nascutului nu trebuie sa-i faci o baie generalizata, atat timp cat inca nu s-a desprins buricul.

Insa pediatrii sustin ca baia generala nu are o influenta negativa asupra evolutiei bontului ombilical. Desigur, cu conditia ca dupa terminarea baii sa se faca o toaleta minutioasa a buricului. Asadar, fa-i baie nou-nascutului inca din primele sale zile de viata, pentru mentinerea starii de curatenie a acestuia si evitarea afectiunilor cutanate. Daca remarci inrosirea si umflarea bontului ombilical inainte sau dupa desprindere sau daca observi ca bontul ori secretia din zona in care s-a desprins miroase urat (fetid), trebuie sa contactezi de urgenta medicul pediatru care ingrijeste copilul.
 

 

Comments

comments

Lasă un răspuns