
Vizitele la pediatru sunt extrem de importante nu doar in primul an de viata, ci si dupa aceea. Ce sa intrebi, cum eviti lacrimile si la ce sa fii atenta cand mergi cu copilul la doctor, afla acum.
Te-ai obişnuit deja mergi frecvent cu copilul la doctor încă din primul an de viaţă al micuţului tău, dar să nu crezi că, după ce a împlinit un an, poţi spune pas la aceste verificări. Consultaţiile sunt cea mai bună metodă pentru a te asigura că puiul tău creşte şi se dezvoltă aşa cum trebuie. Dar mai înseamnă şi altceva: vizitele de rutină îţi dau oportunitatea să afli cum îţi poţi menţine copilul sănătos şi sunt ocazia perfectă pentru a pune toate întrebările care te frământă şi a lămuri aspecte legate de creşterea lui. Ține cont de câteva aspecte.
1. Alege momentul potrivit
Nu-ţi fă programare dacă vizita coincide cu orele de masă ale piticului sau cu cele de somn şi evită intervalele orare în care ştii că este mai obosit sau mai agitat. Înainte de a pleca cu copilul la doctor, dă-i să mănânce sau, dacă nu, ia la tine o gustare.
2. Spune dacă ai nevoie de timp
O problemă precum lipsa apetitului sau întârzieri în dezvoltarea copilului poate necesita o perioadă mai lungă de examinare, aşa că cel mai bine este să anunţi asistentele că ai mai multe lucruri de discutat cu doctorul.
3. Îmbracă-l adecvat
Nu-i pune prea multe haine pe el şi evită-le pe cele greu de îmbrăcat / dezbrăcat, puloveraşele cu mulţi nasturi sau capse.
4. Fii avocatul copilului tău
Dacă ştii că se sperie atunci când îl aşezi pe cântar, roagă asistenta să amâne momentul spre finalul consultaţiei. Sau, dacă nu îi place să simtă stetoscopul rece pe pielea lui, roagă doctorul să-l încălzească punţin în palmă înainte de a-l folosi. Îi e teamă? Ține-l în braţe!
5. Ia cu tine fotografii
Nu ezita să foloseşti fotografii pentru a-i arăta pediatrului cam cât de rău arăta iritaţia micuţului tău în urmă cu câteva zile. Sau înregistrează un scurt filmuleț fix în momentul în care tuşeşte. Aceste momente surprinse la timpul potrivit pot fi extrem de folositoare doctorului atunci când stabileşte diagnosticul şi tratamentul.
6. Notează-ţi totul
Fă-ţi din timp o listă cu întrebări şi scrie în ea tot ce te nelămureşte, apoi ia-o cu tine când mergi cu copilul la doctor. Prinsă în discuţie, e posibil să uiţi anumite aspecte. Nu strică să iei la tine şi un pix, aşa încât să-ţi notezi explicaţiile sau indicaţiile pediatrului.
7. Vorbeşte deschis
Nu existe întrebări stupide atunci când vine vorba de copil. Nu-ţi fie teamă că ai putea părea caraghioasă! Dacă vrei să ştii dacă un anumit lucru este normal, pur şi simplu întreabă. Unul din rolurile acestor verificări este tocmai acela de a primi informaţii din partea docotorului.
8. Fii pregătită să dai raportul
Cu alte cuvinte, e bine să fii pregătită să răspunzi la întrebări pe teme generale – ca de exemplu cum doarme copilul, ce şi cât mănâncă, dacă starea lui de sănătate sau comportamentul său a suferit modificări de la ultima vizită. În plus, ţi se vor pune întrebări specifice cu privire la dezvoltarea lui (greutate, înălţime etc.).
9. Fii sinceră
Dacă piticul tău nu doarme suficient sau dacă primeşte prea multe dulciuri, spune-i doctorului onest tot ce se întâmplă, chiar dacă ştii că nu va fi de acord cu anumite obiceiuri de-ale voastre. Gândeşte-te că pediatrul nu poate face o evaluare corectă decât dacă tu îi spui toate datele „ecuaţiei”.
10. Nu te îngrijora
Mamele transmit foarte uşor copilului starea lor de anxietate. Aşa că, în loc să fii agitată şi temătoare, mai degrabă întâmpină doctorul cu zâmbetul pe buze, spunându-i „Îmi pare bine să vă văd”. Dacă puiul tău vede că pediatrul nu reprezintă o „ameninţare” pentru tine, va fi şi el mai relaxat şi mai cooperant.
Nu uita să întrebi:
- Creşte copilul meu aşa cum trebuie?
- Ce ar trebui să înveţe să facă în continuare?
- Ce reacţii adverse au medicamentele prescrise şi când ar trebui să mă îngrijorez?
- Ce se întâmplă dacă uit să-i dau medicamentul?
- Ce fac dacă vomită după ce a luat siropelul?
- În cât timp de la începerea tratamentului ar trebui să apară o schimbare în bine?
- Când trebuie să venim la următoarea consultație?