Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Când duci copilul la oftalmolog

Când duci copilul la oftalmolog

copil oftalmolog

O mămică grijulie va fi mereu atentă la ochişorii copilului ei. Iată situaţiile în care ar trebui să mergi cu micuţul la un medic oftalmolog.

Îi curg încontinuu lacrimi pe obraz

Acest simptom poate semnifica imperforarea canalului lacrimal. Afecțiunea apare în primele săptămâni de la naştere şi este un defect congenital minor. Canalul care face legătura între sacul conjunctival şi cavitatea nazală nu s-a perforat în trimestrul trei de sarcină. Lacrimile care s-ar fi scurs în mod normal în cavitatea nazală se scurg acum pe obraz. Ochiul se infectează şi conjunctivita care apare poate fi confundată cu o banală conjunctivită de spital.

Nu urmăreşte feţele sau obiectele

Un control oftalmologic este necesar și în următoarele situații:

  • Dacă micuţul are retinele incomplet dezvoltate şi s-a născut prematur, este posibil să aibă o retinopatie de prematuritate. Această boală este dată de concentraţia prea mare de oxigen din incubatoare, care determină depunerea unor bride pe retină. Depistată precoce, problema se rezolvă prin fotocoagulare laser. În formele avansate este nevoie de o operaţie chirurgicală laborioasă.
  • Dacă pupila copilului are un reflex alb, ne putem gândi la o cataractă congenitală – cristalinul este opac şi de aceea lumina nu poate fi văzută de retină. Cataracta unilaterală neoperată la timp duce la pierderea vederii în ochiul respectiv (la ambliopie).
  • Dacă pupila copilului are un reflex alb-gălbui, în spatele cristalinului s-ar putea afla o tumoare (retinoblastom).

Alte semnale de alarmă

Ochii sunt uşor ieşiţi în afară, lăcrimează şi nu suportă lumina (fotofobie) – aceste semne pot arăta o creştere a presiunii intraoculare, boală care se numeşte glaucom. Poate fi congenitală sau poate apărea în primele luni de viaţă.

Priveşte cruciş – semn clar de strabism convergent.

Se plânge de vedere înceţoşată, dublă – trebuie investigate la oftalmolog deficienţele de refracţie (miopie, hipermetropie).

Nu distinge culorile – boală genetică ce afectează preponderent băieţii. Sunt necesare teste cromatice pentru detectarea culorilor pe care nu le percepe şi gradul de afectare.

Așadar, există multe afecțiuni ale ochilor pe care copilul tău le poate dobândi încă din naștere. Nu le lăsa să se agraveze și mergi la oftalmolog cât mai repede.

Citește și: Ce faci atunci când copilului tău îi apare un urcior

 

Sursă foto: iStock

Comments

comments