Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Cu lupa în scutecul bebelușului

Cu lupa în scutecul bebelușului

Ca proaspeţi părinţi nu ne putem abţine să nu fim preocupaţi de ce ascunde scutecul bebelușului. Arată normal sau nu? Nici ţie nu îţi vine să crezi cât de importantă e această treabă… mare!
Motivul pentru această „obsesie“ a mamelor se datorează faptului că poţi obţine o mulţime de informaţii din scutecul bebelușului… e micuțul sănătos, primeşte suficientă hrană etc.? Conţinutul scutecului se va schimba în decursul primelor zile şi din nou câteva luni mai târziu, când introduci alimentele solide în alimentaţia lui. La fel de bine, scaunul micuţului va fi diferit în funcţie de modalitatea de hrănire – la sân sau pe bază de lapte formulă. Aşadar… ce e normal şi ce nu?

Meconiul

Este scaunul negru şi lipicios pe care bebeluşul îl are în primele zile de viaţă. În burtica ta, micuţul a ingerat mult lichid amniotic, pe care acum îl elimină în această formă. Datorită consistenţei sale cleioase, poate fi dificil să ştergi funduleţul copilaşului, dar nu te îngrijora, căci vei scăpa de meconiu în câteva zile.

Treabă de bebe alăptat

Odată trecute primele zile, când procesul de alăptare începe să se desfăşoare din plin, vei face cunoştinţă cu scaunul galben aprins, de culoarea muştarului, uşor granulat şi de o consistenţă moale pe care îl vei găsi în scutecul bebelușului. În primele săptămâni, micuţul va avea scaun aproape de fiecare dată când îl hrăneşti la sân. Pe măsură ce creşte şi îşi stabileşte oarecum un program de masă, vei observa că scaunele vor fi mai rare (de 3-4 ori pe zi). Această rutină se schimbă pe măsură ce bebe creşte şi organismul devine capabil să asimileze mai mult din ceea ce papă.
Când piticul primeşte biberon treaba stă un pic altfel. Culoarea şi consistenţa diferă – galben pal sau maroniu deschis, mai solid şi mai „adunat“. Asta din cauza laptelui formulă, care nu se absoarbe la fel de uşor ca laptele de mamă. De asemenea, mirosul este mai înţepător, iar frecvenţa scaunelor mult mai redusă (chiar şi o singură dată pe zi).

La primele alimente solide

Odată cu diversificarea, scaunul copilului devine mai solid, deoarece cantitatea de lichide scade.Vei observa că şi mirosul se schimbă, ceea ce nu va fi tocmai plăcut nasului tău.

Diareea

Poate fi mai greu de recunoscut din moment ce, de obicei, scaunul bebeluşilor oricum este moale. La diaree însă, devine cu adevărat fluid, iar frecvenţa creşte. De asemenea îşi schimbă culoarea. Sună pediatrul, cel care este în măsură să îţi recomande tratamentul potrivit.

Constipaţia

Dacă bebe e constipat vei observa că depune efort la fiecare scaun, iar acesta este tare, uneori chiar sub formă de bobiţe. Constipaţia se întovărăşeşte cu un abdomen tare, crampe şi o dispoziţie iritabilă. De obicei, bebeluşii alăptaţi la sân suferă mai rar de constipaţie.

Verde în scutecul bebelușului

Când vezi verde în faţa ochilor şi scaunul pare uşor „spumat“, cauza poate fi prea multă lactoză. Asta se întâmplă atunci când bebeluşul se hrăneşte des, dar nu stă suficient de mult timp la un sân încât să ajungă la partea cu adevărat nutritivă a laptelui. De aceea este important în alăptare să laşi puiul să golească un sân înainte de a-l trece la celălalt. Scaunul verde mai poate fi semn de infecţie stomacală. Dacă persistă mai mult de 24 de ore, sună pediatrul.

Firișoarele de sânge

Dacă observi firişoare de sânge în scutecul bebelușului, e bine să știi că pot apărea atunci când bebe e constipat. Dar, atenţie! Poate indica multe alte boli sau probleme. Dacă găseşti urme de sânge în scaunul copilului tău, sună imediat pediatrul. Acesta îl va consulta şi va înlătura orice suspiciune, sau îţi va recomanda tratamentul potrivit.
Foto: GUliver / Thinkstock

Comments

comments