Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Cuba a stopat transmiterea HIV de la mama la copil

Cuba a stopat transmiterea HIV de la mama la copil

Margaret Chan, directorul general al OMS, a subliniat că este una dintre cele mai mari realizări din sistemul de sănătate și „un pas important spre o generație fără SIDA”.

Transmiterea HIV mamă-copil la nivel global

La nivel global, aproximativ 1,4 milioane de femei cu HIV rămân însărcinate în fiecare an. Netratate, riscul de transmitere a virusului la copii este de 15-45% – acest lucru se poate întâmpla în timpul sarcinii, al travaliului, al expulziei sau alăptării. Acest risc scade la puțin peste 1% în cazul în care este urmat tratamentul cu antiretrovirale. Numărul de copii născuți anual cu HIV aproape s-a înjumătățit față de 2009: de la 400.000 în 2009, la 240 000 în 2013. În 2013, în Cuba, s-au născut doar 2 copii cu HIV și doar 3 copii cu sifilis congenital.

Secretul succesului Cubei este…

În sistemul public de sănătate au fost integrate programe care asigură acces la îngrijire prenatală, teste HIV și sifilis pentru parteneri, tratament pentru femeile infectate cu HIV și copilași, cezariană și metode substitut pentru alăptare. „Succesul Cubei demonstrează că accesul universal la serviciile de sănătate este posibil și că el constituie, într-adevăr, cheia succesului chiar şi împotriva unor provocări atât de mari cum este HIV,” arată Carissa Etienne, de la Pan American Health Organisation (PAHO).

Notă

În 2014, OMS și partenerii-cheie au publicat „Ghidul privind procesele și criteriile la nivel mondial pentru validarea stopării transmiterii HIV și sifilis”, care prezintă procesul de validare și indicatorii pe care diferitele țări trebuie să le îndeplinească. Potrivit acestuia, stoparea transmiterii este definită ca o reducere a transmiterii la un nivel atât de scăzut încât nu mai constituie o problemă de sănătate publică.  În martie 2015, o misiune formată din experți internaționali a vizitat Cuba în cadrul procesului de validare.
Rezultat: În 2013, în Cuba, doar doi copii s-au născut cu HIV și doar trei cu sifilis congenital.
Foto: Guliver/ Thinkstock
Sursa: www.who.int
 
 
 

Comments

comments