Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Cum afectează aerul condiționat mușchii și articulațiile

Cum afectează aerul condiționat mușchii și articulațiile

E cald și ai face orice ca să te mai răcorești puțin. Dar știai că aerul condiționat, fixat la o temperatură scăzută, dușul răcoros sau înghețata sunt doar soluții de moment?

Ba chiar sunt contraindicate de specialiști, care avertizează că toate aceste măsuri nu fac decât să-ți agraveze starea de disconfort termic, cauzând inclusiv grave probleme ale mușchilor și articulațiilor.

„Mușchii au un rol vital atât în determinarea mișcării, cât și în menținerea unei temperaturi optime a corpului. Iată de ce, atunci când intră în contact direct cu temperaturile scăzute ale aerului condiționat, mușchii vor lucra mai intens pentru a regla statusul termic al organismului. Pentru a accentua senzația de răcorire, cele mai multe persoane se poziționează chiar în direcția în care bate aerul condiționat sau în lateral. Însă acest lucru nu face decât să creeze un alt disconfort termic și să determine mușchii tonici să se contracte mai puternic, riscând astfel să rămână încordați. Acesta este momentul în care cele mai multe persoane simt că au rămas înțepenite, apar dureri ale mușchilor și articulațiilor și imposibilitatea de mobilizare”, explică Bogdan Goga, fizioterapeut în cadrul studioului de recuperare medicală Terapie pentru Mișcare.
Acesta te sfătuiește să reglezi temperatura aerului condiționat, astfel încât să nu existe o diferență mai mare de 10 grade între cea de afară și cea din casă sau mașină (problemele tind să apară atunci când diferența de temperatură este resimțită de organism ca fiind una foarte mare) și să eviți contactul direct cu aerul condiționat și să-l direcționezi către mijlocul camerei. Dacă, totuși, te afli într-un mediu în care nu îl poți evita, încearcă să te protejezi purtând o eșarfă în jurul gâtului.

Pentru a te răcori, fă dușuri fierbinți, care să obișnuiască organismul cu o temperatură mai crescută, astfel încât, în momentul ieșirii de la duș, temperatura de afară să fie resimțită ca fiind mai răcoroasă. De asemenea, evită consumul de lichide cu o temperatură mai scăzută de 4 grade Celsius pentru a preveni apariția altor probleme de sănătate.
Foto: www.pixabay.com
 

Comments

comments