
Ochelarii de soare pentru copii arată întotdeauna foarte drăguț, dar necesitatea de a-i purta trece cu mult de simplele motive estetice.
Ochii unui copil nu sunt complet dezvoltați și expunerea lor la lumina puternică a soarelui și la raze ultraviolete poate cauza probleme de vedere. În plus, pielea din jurul ochișorilor este deosebit de delicată, iar anumiți ochelari de soare pot reduce cantitatea de raze solare care îi ating fața. Razele ultraviolete pot penetra pleoapele, tocmai pentru că piele copiilor este imatură. Asta înseamnă că, și dacă și-ar ține ochii închiși cât stă la soare, ochii săi tot ar fi expuși razelor solare. Și cu siguranță nu-ți dorești ca piticul să aibă mai târziu probleme precum cataractă sau degenerescență maculară (afectarea vederii centrale). Tocmai de aceea, e important să alegi ochelarii de soare pentru copii care oferă protecția adecvată împotriva razelor UV, mai ales între orele 10.00 și 14.00, când intensitatea acestor raze este la cel mai mare nivel.
Și încă ceva… gradul de protecție UV nu are nici o legătură cu culoarea lentilelor.
Ghidul cumpărătorului
Atunci când vrei să achiziționezi ochelarii de soare pentru copii, ia în considerare mai multe lucruri. Pe lângă protecția de 100% împotriva razelor UV, produsul ar trebui să aibă și alte „calități“.
- Lentile rezistente la impact. Cele mai bune sunt lentilele confecționate din policarbonat. Acestea sunt de 10 ori mai rezistente decât cele standard, așa încât ochii celui mic să fie cu adevărat protejați la joacă sau când face vreun sport. În plus, acestea sunt mai ușoare decât sticla sau plasticul, deci și mai confortabile.
- Rame late, potrivit de strânse. Pentru cea mai bună protecție împotriva razelor soarelui, dar și pentru a-i feri ochii de praf și alte impurități, ar fi bine ca rama sa fie nu foarte îngustă și să se „muleze“ pe forma feței (să nu fie prea largă).
- Rame din material incasabil. Adică din cele care nu se spar ușor. Caută o pereche de ochelari cu rame flexibile, așa încât să nu se spargă ușor și să eviți accidentele care s-ar putea sonda cu răni la nivelul feței sau al ochilor. Există modele cu rame de silicon, ce se pot strânge și ajusta pe dimensiunea capului.
- Balamale cu arc. Balamalele care se rotesc la mai mult de 90 de grade și au arc sunt mai flexibile și asigură o rezistență mai mare a ochelarilor – arcul menține rama strânsă pe față, așa încât nu-i vor pica ochelarii în timp ce se joacă.
- Banda elastică. O astfel de bandă care se atașează la fiecare din brațele ramei previne atât pierderea ochelarilor, cât și lovirea lor. Cel mai bine este să găsești o pereche cu bandă ajustabilă, așa încât să o poți potrivi în funcție de necesitate – fie o lași mai slabă așa încât copilul să-și poată scoate ochelarii când dorește, fie să o strângi când acesta este la joacă sau la sport.
O pereche bună de ochelari ar trebui să blocheze razele ultraviolete (UVA și UVB) în procent de 99-100%.
Nu te zgârci! Ai mare grijă cu ochelarii pe a căror etichetă nu este specificat decât „cu protecție UV“, fără a menționa însă cât la sută din ultraviolete poate absorbi lentila. În plus, modelele mai ieftine nu au, de cele mai multe ori, rame și balamale de calitate.