Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Cum alegem sticla pentru bebe. ABC-ul de care trebuie să țină cont toate mămicile

Cum alegem sticla pentru bebe. ABC-ul de care trebuie să țină cont toate mămicile

Sunt milioane de întrebări la care trebuie să găsești răspuns atunci când ești mămică. Mai ales dacă de abia a venit puiul pe lume și mai e și primul tău copilaș.
Una dintre cele mai frecvente probleme pe care le au proaspetele mămici este alegerea sticlei și a tetinelor pentru bebe. Piața este suprasaturată de produse și probabil te vei simți un pic pierdută în noianul de posibilități: să fie biberon din plastic sau sticlă, tetina să fie rotundă sau teșită, câte sticle trebuie să cumpăr, o să am nevoie de un sterilizator?  
Vestea bună este că nu trebuie să cumperi toate produsele legate de alimentația bebelușului pe care le găsești în magazin. Însă sunt câteva articole indispensabile. Unul dintre acestea, absolut necesar pentru sănătatea copilului este, într-adevăr, sterilizatorul de biberoane. Cele din imaginile de aici distrug 99,9% dintre germenii dăunători și sterilizează biberoanele – fie ele din plastic sau sticlă – în numai câteva minute.
Iată și alte detalii de care trebuie să ții cont atunci când mergi la magazin să cumperi toate obiectele de care vei avea nevoie pentru hrănirea bebelușului:
PLASTIC VS. STICLĂ

 1. Biberoanele din plastic

Marele avantaj al acestor sticluțe pentru bebe este că sunt ușoare și destul de rezistente. Cu toate acestea, un biberon de plastic nu va dura la fel de mult în timp ca unul din sticlă. Apoi, trebuie să ții cont de faptul că sticlele din plastic pot conține BPA sau bisfenol a. Un compus chimic foarte nociv, folosit pentru a mări rezistența plasticului, care a fost interzis în SUA, în 2012.

 1. Biberoanele din sticlă

Durează o veșnicie și le poți fierbe pentru a le steriliza, până când vei avea un sterilizator profesionist care îți va ușura munca. Marele lor dezavantaj este că sunt destul de grele și pot fi dificil de folosit pentru bebe, care la un moment dat va încerca să țină sticluța singur. În plus, se sparg imediat dacă le scapi pe jos și sunt un pic mai scumpe.
Înainte să te hotărăști ce sticluță să alegi, cere și sfatul medicului pediatru în grija căruia se află micuțul tău. Apoi, poți vorbi cu familia și cu prietenii care au copii. Cu siguranță au fost puși și ei în fața acestei alegeri și îți pot da detalii despre cum ar trebui să procedezi. Și nu în ultimul rând, experimentează. Vezi ce îi place mai mult bebelușului  tău. După ce te hotărăști la un brand și la un model, cumpără cel puțin 10 sticle. Vei avea nevoie de ele, pentru că se uzează, se sparg sau le uiți prin locurile unde mergi cu cel mic. Chiar și dacă alăptezi, acestea vor fi necesare pentru momentele când trebuie să pleci de acasă și vrei să îi lași lui bebe lapte.
CUM ALEGEM TETINA PENTRU STICLE
Tetinele sunt de obicei din cauciuc sau din silicon. Pot fi rotunde, late sau teșite. În funcție de cât de mare este gaura prin care curge laptele, pot avea scurgere rapidă sau moderată.
Ca și în cazul sticlelor, alegerea unui tip de tetină depinde tot de preferințele bebelușului tău. Singurul fel în care te poți decide la un model este să le încerci pe toate. Așadar, cumpără mai multe variante pe care le găsești în farmacie sau la magazinele specializate și vezi ce îi place micuțului tău. Întreabă și medicul pediatru ce branduri comercializate în România sunt sigure pentru sănătatea bebelușului, apoi, ca și în cazul sticluțelor, cumpără cel puțin 10. Cu timpul, vei avea nevoie de mai multe, pentru că tetinele – fie din cauciuc sau din silicon – se uzează foarte repede și se sparg.
USTENSILE DE ÎNGRIJIT BIBEROANELE
De un sterilizator bun am vorbit deja și la începutul articolului. Este un echipament absolut necesar în întreținearea biberoanelor și în menținerea unei strări de sănătate optime a copilașului. Medicii asociază boli grave cu biberoanele nesterilizate. Pe lângă acestea, alte mămici, dar și medicii pediatri au căzut de acord că mai trebuie și:

 • O perie specială de curățat biberoane;
 • O perie specială de curățat tetine;
 • Cel puțin 10 bavețici, pentru protejarea hăinuțelor;
 • O pompă pentru sân, dacă alăptezi;
 • Cel puțin 10 prosoape pe care să le folosești atunci când îl pui pe bebe pe umăr, să-l ajuți să elimine aerul înghițit în timpul mesei. Se pot întâmpla accidente și în acest fel îți protejezi și tu hainele, ca să nu stai toată ziua în fața mașinii de spălat.

SFATURI DESPRE CE SĂ FACI ȘI, MAI ALES, CE SĂ NU FACI

 1. Biberoanele nu trebuie sterilizate de fiecare dată când le folosești, însă este necesar să treci regulat prin acest procedeu. Numai așa poți scăpa de germenii dăunători,care pot pune în pericol sănătatea celui mic. Dacă nu ai un sterilizator, poți fierbe biberoanele timp de 5 minute. După sterilizare – care trebuie făcută neapărat în cazul biberoanelor noi – acestea pot fi curățate și în mașina de spălat vase sau manual;
 2. Înlocuiește biberoanele sau tetinele dacă nu răspund nevoilor bebelușului tău sau dacă acesta le respinge;
 3. Nu folosi biberoane sparte sau crăpate. Mai ales dacă sunt din sticlă. Reprezintă un pericol pentru copilul tău;
 4. Înlocuiește sticlele care s-au decolorat sau care au prins un miros neplăcut;
 5. Înlocuiește tetinele uzate sau ale căror găuri s-au mărit. Reprezintă și ele un pericol pentru copilaș, care se poate îneca cu laptele ce curge prea repede;
 6. Nu încălzi niciodată un biberon plin cu lapte la cuptorul cu microunde. Acesta încălzește inegal lichidul, iar bebele se poate arde.

Nu există o soluție clară atunci când trebuie să alegi biberonul potrivit pentru bebelușul tău. Cel mai bun lucru pe care poți să îl faci este să vorbești cu alte mămici și cu medicul pediatru. Și, mai ales, să ții cont de preferințele copilului tău.  
 
Sursă foto: Shutterstock.com

Comments

comments