
Ați mai mers la bunici și copilului tău îi place mult acolo. Știe locul, este familiarizat cu casa bunicilor, îi place să stea aici, iar lor, ce să mai zic… micuțul le este mai drag ca lumina ochilor. Prin urmare, nu ar trebui să reprezinte o problemă faptul că va rămâne o perioadă mai îndelungată la ei. Dar totuși, până acum nu a rămas niciodată singur la ei sau, cel mult, a petrecut câteva zile (de obicei, un weekend), iar pe durata vacanței de vară, șederea lui va trebui să depășească această perioadă. Pentru a afla cum este mai bine să procedezi în această situație, am cerut sfatul doamnei psiholog Anamaria Vladu.
Pregătirea copilului este foarte importantă
„Alături de bunici, micuţii pot să descopere o lume mai liniştită, mai blândă, mai simplă. Bunicul poate spune cele mai minunate poveşti, iar bunica găteşte cele mai delicioase feluri de mâncare, ceea ce poate trasa graniţele unui univers idilic, cu momente în care copilul tău poate să descopere care este dinamica vieţii la ţară. Însă, chiar dacă bunicii sunt persoane iubitoare care îi oferă copilului toată atenţia lor, aceştia nu ţin loc de părinţi”, spune Anamaria Vladu.
„Este foarte important cum faci trecerea de la viaţa copilului din timpul anului, la vacanţa de vară„, spune Anamaria Vladu. Sub nicio formă să nu mergi cu micuțul acolo și apoi, la plecare, să te strecori și să te ascunzi de el pentu a evita o criză de plâns, crezând că, în timp, îi va trece. Explică-i din timp că orele de la grădiniţă se apropie de final şi că urmează o vacanţă. Spune-i ce este o vacanță și ce experiență minunată îl așteaptă. Copilul o să înţeleagă că este vorba de o „aventură pe o perioada limitată” în care se poate bucură de timpul liber alături de bunici.
Pentru a facilita relaţia cu bunicii, ar fi bine că aceştia să vină câteva zile în vizită la voi. Astfel, copilul se poate obişnui cu prezenţa lor, iar, ulterior, puteţi face o mică excursie împreună la ţară, unde, eventual, poți să rămâi și tu câteva zile. În cele câteva zile pe care le ai la dispoziţie vorbește-i despre beneficiile pe care le are la ţară alături de bunici şi caută să-l faci să fie entuziasmat de ele. Asigură-te că a înţeles că urmează să rămână la ţară, în timp ce tu trebuie să te întorci la serviciu.
„De cele mai multe ori părinţii îşi construiesc scenarii negative în minte, referitoare la modul în care micuţul se va raporta la această situaţie. Însă, în momentul în care discutăm despre un mediu cu care el este familiarizat, trecerea se poate face destul de uşor dacă el se simte în siguranţă”, te liniștește psihologul. Desigur, aici intervin și abilităţile bunicilor de a crea jocuri şi amuzament.
Ce poți face
- Pentru a-i oferi sprijin în adaptare, telefonează-i seara. Este important că micuţul să simtă că nu a pierdut contactul cu părintele şi că acesta se interesează de cum a fost ziua lui. Fii calmă, sigură pe tine și optimistă pentru a-i transmite și lui aceste sentimente.
- Vizitează-l de fiecare dată când îți permite timpul, dar spune-i de la bun început că este vorba de câteva zile pe care le petreceţi împreună, pentru că trebuie să te întorci la serviciu.
- Chiar dacă la început acomodarea pare a fi uşoară, există posibilitatea că, la un moment dat, copilul tău să protesteze şi să îşi dorească să se întoarcă în căminul familiei. „Noutatea stilului de viaţă şi-a pierdut din farmec şi atunci intervine dorinţa de a stă alături de părinţi”, explică psihologul. Soluția? Pentru a aplana criza, este necesar să îi satisfaci nevoia de a petrece timp împreună.
Sfatul psihologului
Este foarte important să reţinem că abandonul emoţional nu are nimic de a face cu proximitatea în plan fizic. Este vorba mai mult despre o legătură umană care este construită, de nevoi emoţionale împlinite şi mai puţin despre simplă prezenţa fizică a părintelui. La vârste mici se formează ceea ce Piaget a numit „permanența obiectului”. Pentru copii. obiectul este repezentat de părinţi, iar prin permanența obiectului se face referire la faptul că, odată ce cunoaşte sentimentele părintelui faţă de el/ea, înţelege că absenţa fizică mai îndelungată sau mai scurtă nu schimbă cu nimic ceea ce părintele simte pentru el/ea. În concluzie, vacanţă la ţară la bunici poate reprezenta o experienţă benefică pentru copilul tău, precum şi oportunitatea de a crea amintiri frumoase. Dar pentru a menţine această experienţă în plan pozitiv, este nevoie de multă atenţie în interacţiunea cu cel mic, iar cel mai important lucru este să îl faceţi să simtă că este, în continuare, în centrul atenţiei tale – că legătura dintre tine şi copilul este una indisolubilă, care nu necesită prezenţa fizică în fiecare zi pentru a rămâne puternică.
Autor: Adina Brânciulescu, Foto: 123RF