Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Cum cureti nasul bebelusului

Cum cureti nasul bebelusului

Nu o data am ajuns noaptea la urgenta cu copilulul meu, problema fiind aceeasi: racise, nu mai reuseam sa scapam de mucozitati, ajungea sa se inece, uneori vomita, dar de cele mai multe ori se trezea speriat, inecandu-se si tusind foarte urat. Ultima oara, din fericire, am mers la timp pentru ca aparusera semnele uneia dintre dintre complicatiile racelii , si anume otita.

Pana la urma, am reusit sa transform casa intr-o mini-farmacie cu produse dedicate acestei probleme: spray nazal, fiole cu apa de mare, diferite solutii de aerosoli, unguente pe baza de eucalipt etc. Intre timp, copilul meu a crescut, imi este mai usor sa-i curat nasul – pentru ca ceasta era principala problema – nu se mai zbate, nu mai plange, iar rezultatele se vad: un nasuc curat inseamna mai putine complicatii!

Prin urmare, fie ca este sau nu racit, nasul micutului trebuie igienizat cu strictete, astfel incat sa poata respira cu usurinta pe nas, nu pe gurita. Iata cateva sfaturi pe care le ofera revista Mamica de Azi.

De ce nasul bebelusului este o zona "dificila"

In cazul bebelusilor, un nasuc infundat poate deveni, in orice moment, o sursa de probleme.

Deoarece au caile respiratorii inguste, orice surplus de mucozitate le poate obstructiona, cauzand micutilor disconfort si agitatie in timpul somnului si dificultate sau chiar imposibilitate de a manca.

Pentru ca micutul sa poata respira in voie, trebuie sa te asiguri ca are in permanenta narile curate. Pentru aceasta, ai nevoie de ser fiziologic sau apa de mare, o pompita sau un aspirator nazal, rabdare si putina indemanare.

Cum cureti corect nasul bebelusului racit

Daca are mucozitati si nasucul ii curge, spray-ul nu te mai ajuta. Trebuie sa folosesti o pompita sau un aspirator. Aceste mici instrumente absorb mucozitatile abundente, eliberand caile respiratorii.

Para este preferata in cazul unor mucozitati mai putin abundente. In acest caz, introdu varful pompitei in nara dupa ce apesi, in prealabil, para flexibila. Astupa nara opusa pentru a degaja bine nasul, lasand para sa se umfle. Repeta miscarea de mai multe ori daca este nevoie.
Aspiratorul nazal curata foarte eficient si foarte repede, dar trebuie folosit cu moderatie si la recomandarea pediatrului, pentru ca stimuleaza producerea de mucus.

Citeste mai intai instructiunile de folosire si respecta-le intocmai. Indicat ar fi ca, inainte sa incepi aspirarea, sa-i pui micutului ser fiziologic in ambele nari, mai ales daca mucozitatile sunt mai vascoase.

Cum curesti corect nasul bebelusului (in situatii de rutina)

Spray-urile cu apa de mare sau ser fiziologic sunt foarte bune atunci cand bebe nu este foarte racit si nu are secretii care sa-i impiedice respiratia.
Pastreaza spray-ul la temperatura camerei, iar inainte de utilizare verifica data expirarii.
 

Comments

comments

Lasă un răspuns