Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Cum decorezi camera copilului după principiile Montessori

Cum decorezi camera copilului după principiile Montessori

Când vine vorba de decorarea camerei copilului tău, ți se poate părea important să cumperi numeroase accesorii care, din punctul tău de vedere, îl vor face pe micuț să se simtă confortabil. Doar ca, uneori, ceea ce ți se pare ție a fi confortabil nu este într-adevăr potrivit pentru un copil. Tocmai de aceea, este bine să te informezi cu privire la modul în care ar trebui să decorezi, înainte de a cheltui banii pe mobilier și accesorii. De exemplu, ai luat în considerare amenajarea camerei copilului tău în concordanță cu principiile Montessori?
Dacă încă nu știi la ce se referă această filosofie, află că educaţia Montessori are ca scop dezvoltarea întregului potențial al copilului prin crearea unui mediu propice. Chiar dacă metoda a fost dezvoltată acum mai bine de 100 de ani, ea este diferită față de abordarea tradiţională a educaţiei. Obiectivele acesteia sunt dezvoltarea sinelui ca individualitate, dezvoltarea fiinţei sociale și consolidarea personalităţii mature. Pe scurt, filosofia Montessori te încurajează să permiți copilului să gândească și să acționeze independent.
Astfel, în concordanță cu ideile educației Montessori, au fost create anumite reguli de amenajare a camerei copilului, care se bazează pe funcționalitate și minimalism. Metoda Montessori caută să le pună la dispoziție celor mici medii ideal amenajate, care le oferă libertatea să acţioneze în concordanţă cu ceea ce simt și gândesc.
Dacă te-am făcut curioasă, iată mai jos câteva sugestii care te vor ajuta să decorezi camera copilului după principiile Montessori!

Alege un pat care este la nivelul podelei

Primul lucru pe care trebuie să îl faci este să înlocuiești pătuțul clasic cu un pat la nivelul podelei. Conform principiilor Montessori, un pat înalt este unul dintre cele mai mari obstacole în drumul spre independență. Dacă micuțul nu are acces la pat atunci când dorește (pentru că nu se poate urca în el), părintele va fi cel care îi va face programul de culcare. Un pat la nivelul podelei îi va permite însă copilului sa se urce în pat și să coboare din el când vrea.

Păstrează decorul simplu

Când vine vorba de dormitorul copilului tău, mai bine uiți de culorile stridente și alegi unele neutre, care transmit o stare de bine. Optează pentru mobilier simplu și ușor accesibil, în detrimentul unuia greu de manevrat și prea ornamentat. În felul acesta, micuțul se va descurca singur și va interacționa ușor cu mediul său. Iar pentru că simplu nu trebuie să însemne și plictisitor, fă decorul cât mai captivant cu ajutorul unor covorașe cu modele pentru copii.

Lasă-l pe micuț să se joace liber

Copilul trebuie să aibă acces facil la jucăriile interesante și educaționale, dar ai grijă să nu îl copleșești. Conform principiilor Montessori, regula „cu cât mai multe, cu atât mai bine” nu este valabilă. Dacă îi oferi celui mic prea multe jucării, riști ca acesta să nu se mai joace cu nimic, pentru că îi va fi mult mai greu să aleagă între ele. Mai bine aranjezi câteva jucării în mai multe locuri din încăpere, în așa fel încât să le poată vedea și să ajungă cu ușurință la ele.
Asigură-te că aduci prin rotație o selecție nouă de jucării, pentru a capta atenția copilului. De asemenea, ideal este să optezi pentru jucăriile realizate din materiale naturale, precum lemnul. Ține minte că jucăriile foarte elaborate, cu lumini și sunete, limitează creativitatea.

Alege mobila pe măsura micuțului

Când ai mai puțin de un metru înălțime, piesele masive de mobilier pot fi destul de intimidante. De aceea, filosofia Montessori te sfătuiește să eviți mobila prea înaltă sau etajerele plasate prea sus pe perete, pentru că cel mic trebuie să aibă libertatea de a explora fiecare colț al sertarelor și dulăpioarelor sale.
Cei mici au o dorință înnăscută de a învăța și de a interacționa cu mediul lor. Trebuie doar să te asiguri că acest mediu este un loc sigur pentru ei. Pentru a obține acest lucru, amenajează spațiul în conformitate cu metoda prezentată mai sus: un decor simplu, cât mai relaxant, cu piese de mobilier și accesorii la care copilul are acces.
 
 
Sursa: Digital Workforce
Sursa foto: Vivre.ro

Comments

comments