Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Cum depășim anxietatea de separare

Cum depășim anxietatea de separare

Copilul tău este îngrijorat de perspectiva de a fi nevoit să se despartă de tine și de tati, motiv pentru care începerea grădiniței sau perioadele în care va trebui să stea și cu altcineva, în alt loc decât acasă, te îngrijorează foarte tare? Ligia Moise, psiholog clinician și terapeut de familie, îți spune cum îl poți ajuta să depășească anxietatea de separare și să capete mai multă încredere în el.

Scenariul 1
Întrebați-vă copilul ce îl sperie mai rău: gândul că nu veți mai veni să îl luați de acolo? Dacă da, va trebui să dărâmați un construct mental pe care voi sau împrejurările l-ați creat în mintea lui. Întrebați-l cu calm și înțelegere: „S-a întâmplat vreodată ca mami să te uite undeva? De ce crezi asta?” Și, din întrebare în întrebare – adresate cu căldură, nu pe ton inchizitorial – veți putea crea în mintea și în sufletul lui siguranța că ceea ce vorbiți și agreați împreună se va întâmpla.

Scenariul 2
Dacă teama cu care se confruntă este legată de gândul că în lipsa voastră este lipsit de apărare, atunci întrebați-vă în câte situații l-ați ținut strict în raza voastră vizuală și nu i-ați dat posibilitatea să exploreze și, implicit, i-ați creat credința falsă că doar lângă voi este în siguranță. Este dificil atunci când traversăm diferite etape de dezvoltare din viața copilului, să ținem pasul și să ne ajustăm comportamentul în funcție de acestea. Iar ajustarea trebuie să cuprindă un pic de încredere în copil.
Sursă: revista MAMI, iulie 2016, Foto: 123RF

Comments

comments