Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Cum faci mai ușoară trecerea de la grădiniță la școală

Cum faci mai ușoară trecerea de la grădiniță la școală

„Odată cu intrarea la școală, micul școlar riscă să trăiască și primele experiențe de anxietate, traduse de multe ori prin diferite manifestări somatice (durere de burtă, cap ori greață) sau psihologice (dezinteres, enervare)”, spune Yolanda Crețescu, psiholog și coordonator al Centrului Vocațional de Dezvoltare Armonioasă HAPPY MINDS. Iată, în continuare, cum îți poți ajuta copilul în această etapă extrem de importantă.

Cum îți pregătești copilul pentru tranziția școală-grădiniță

„Părintele este cel care trebuie, în primul rând, să se pregătescă psihologic pentru această schimbare. Un comportament dominat de anxietate al părintelui corelat cu sistemul de învățământ rigid, lipsit de creativitate și flexibilitate, nu va face altceva decât să îi confirme copilului că școala este un loc de care ar trebui să fugă”, explică Yolanda Crețescu, psiholog și coordonator al Centrului Vocațional de Dezvoltare Armonioasă HAPPY MINDS.

Cum îți pregătești copilul pentru tranziția școală-grădiniță

Pentru a face acest proces cât mai ușor pentru copil, trebuie să acționezi cu tact și delicatețe, încă din perioada vacanței de vară.
1. Înscrie copilul la un program de summer school, unde să existe o pondere crescătoare a timpului dedicat jocului și învățării. “Dacă în primele săptămâni din programul de summer school, timpul dedicat învățării prin joc, utilizând elemente, culori și mulțimi, va fi unul destul de generos, de aproximativ 60 de minute, odată cu însușirea anumitor cunoștințe și experiențe, la începutul lunii septembrie, raportul dintre joacă și învățare se va schimba: copilul va dedica 50 de minute activităților de învățare și 10 minute pentru pauză”, explică psih Yolanda Crețescu.
2. Prezintă copilului școala într-o manieră pozitivă, ca un loc nou, unde va descoperi lucruri interesante și își va face noi prieteni. Explică-i într-o notă pozitivă că școala reprezintă o nouă etapă din viața sa, mai grea, dar nu neapărat mai “complicată”.
3. Fii înțelegătoare cu copilul. Vorbește cu el despre această nouă etapă și despre temerile sale, împărtășește-i din sentimentele și experiențele tale și oferă-i timpul și înțelegerea necesară pentru a se adapta la noua situație. Răspunde-i cu răbdare la întrebări, amintește-ți cum ți-a fost ție în primul an de școală, fii atentă la nevoile lui și îndeamnă-l să îți povestească despre activitatea de la școală.
4. Pe timpul verii, lasă copilul printre copii! Înscrie-l la diferite activități de divertisment, cursuri de creativitate sau programe de dezvoltare personală, pentru a interacționa cât mai mult cu persoane de aceeași vârstă. “Copilul ținut acasă dobândește, în primul rând, o dependență de familie și nu își dezvoltă abilitatea de a rezolva singur problemele. Întrucât copilul învață mult mai bine de la semeni, de la copii de vârsta lui, adulții tinzând de multe ori să îl descurajeze și să îl pună într-o poziție de inferioritate, este bine să ținem copilul în colectivitate, unde un eșec, o neștiință vor fi tolerate mult mai bine.”, adaugă psih Yolanda Crețescu.
5. Pune accentul pe dezvoltarea copilului, nu pe calificative. În această etapă, foarte important este modul în care copilul își dezvoltă competențele sociale, emoționale și cognitive. De aceea, evită să îl cerți pentru calificativele pe care le obține sau să îl compari cu alți copii, deoarece îi vei crea frustrări, copilul putând ajunge să nu mai agreeze școala.

6. Stabilește-ți așteptări realiste referitoare la școală. “Începerea școlii reprezintă și prima experiență a copilului în zona muncii, iar modul în care se va poziționa acum va fi unul aproape definitiv pentru toată perioada vieții și influențat de felul în care părintele se raportează la muncă. Încearcă să ai așteptări cât mai realiste și să nu faci presiuni asupra copilului, căci scopul clasei 0 este ca micul școlar să se adapteze, nu să obțină performanțe”, explică psih Yolanda Crețescu.
Foto: www.pixabay.com

Comments

comments