
Repede, îmbracă-te, vom întârzia la grădiniță! Grăbește-te, pierdem autobuzul! Hai, timpul nu așteaptă! De câte ori nu a auzit odorul tău aceste fraze… dar pentru el nu înseamnă nimic.
Ticăitul ceasului nu e decât o muzică monotonă. Înainte de vârsta de 2-3 ani, creierul copiilor pur și simplu nu e destul de matur pentru a înțelege timpul. Doar prezentul este luat ca punct de referință. Afirmațiile de genul „vei avea voie să folosești cuțitul numai atunci când vei fi mare”, „mergem mâine în parc” sau „Moș Crăciun vine în decembrie” nu sunt decât niște noțiuni simbolice. Abia după împlinirea vârstei de trei ani, micuții încep să dezvolte ceea ce se numește conștiința timpului trăit, un concept care se bazează pe experiențe. Acum, puștii încep să învețe unele noțiuni legate de timp – ieri, mâine, înainte de somnul de după-amiază, după ce luăm prânzul. Pe măsură ce odorul tău se familiarizează cu ordinea activităților dintr-o zi, e bine să-l ajuți, dându-i exemple.
Clepsidra
Acest instrument îl ajută pe puiul tău să aibă o reprezentare vizuală a scurgerii timpului. Îi poți spune odorului tău „Atunci când nisipul e deasupra, începi să-ți aduni jucăriile”. La fel, îi poți educa și răbdarea. În cazul în care ai nevoie să nu fii deranjată o scurtă perioadă, pentru a vorbi la telefon, de exemplu, lasă-i clepsidra pentru a înțelege exact cât are de așteptat. Un cronometru este, de asemenea, distractiv de utilizat. Evenimentele importante le poți însemna într-un calendar, marcându-le cu ilustrații, desene sau fotografii – ziua lui, Crăciunul, plecarea în vacanță.
Pictograme
Extrem de utilizate la grădiniță, pictogramele pot contribui la punctarea momentelor importante din zi. Acum, ne spălăm pe mâini, apoi mergem la masă. Aranjează desenele simbolice într-un șir sugestiv, așa încât micuțul să înțeleagă ce vine după o anumită activitate.
Fă ce spun eu
Jocurile care îl invită pe copil să inițieze și apoi să întrerupă, la comandă, o acțiune (gen scaunele muzicale, statuia sau 1, 2, 3, la perete stai!) îl ajută să înțeleagă succesiunea unor etape. Alternează ritmuri muzicale mai rapide cu unele lente și folosește cuvinte ca înainte de, după ce.
Rutina esențială
Executarea acelorași activități zilnice, în aceeași ordine și la aceleași ore îl ajută pe puiul tău să învețe conceptele de bază – înainte, după, mâine, azi, ieri. Unii copii au nevoie de multe valori de referință, de aceea stabilirea unui program strict, regulat ajută la o mai bună prognozare a evenimentelor ce vor avea loc.
Foto: 123RF