Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Cum îi vorbești copilului tău despre moarte

Cum îi vorbești copilului tău despre moarte

Fii sinceră cu copilul și încurajează-l să pună întrebări. Nu e ușor, pentru că nici tu nu ai toate răspunsurile, dar arată-te deschisă unei discuții pe această temă. Nu-l forța, deoarece insistențele tale îl vor face să se închidă în el, dar când simți că-și dorește să discute cu tine, că are întrebări, arată-i că-și poate deschide sufletul, că poate să pună orice întrebări îi trec prin cap și că nu trebuie să-i fie rușine de ele sau de ceea ce simte în aceste momente. Confruntarea cu moartea este o experiență pe care fiecare om o trăiește și o percepe în felul său, indiferent de vârstă.

Vorbeşte despre moarte pe înţelesul lui

Capacitatea unui copil de a înțelege moartea variază în funcție de vârstă și, până la 5-6 ani, copiii înțeleg lucrurile exact așa cum acestea le sunt spuse. Explică-i, deci, moartea concret, în termeni de bază. În cazul în care persoana care a murit era bolnavă sau în vârstă, îi poți explica, pe înțelesul lui, că acel om a murit deoarece corpul lui nu a mai funcționat, iar medicii nu l-au putut repara. Dacă cineva moare brusc, într-un accident, îi poți spune că, din cauza acestui eveniment foarte trist, corpul persoanei a încetat să funcționeze.
Prin urmare, o explicație utilă ar fi că „moarte” sau „mort” înseamnă că organismul nu mai funcționează.
Evită explicații de genul „a plecat departe”, „a dispărut”, „a adormit pentru todeauna”. Gândește-te la ce impact pot avea aceste formulări „blânde” asupra copilului, care crede literalmente ceea ce-i spui! I-ar putea fi frică să mai meargă la culcare sau ar putea fi de-a dreptul terorizat când trebuie să pleci undeva.

Dragă mami, tu cum i-ai vorbit despre moarte şi despre despărţirea pentru totdeauna de persoane dragi copilului tău? Cum a depăşit aceste momente?
Foto: www.pixabay.com, Sursa: KidsHealth.org, Traducere: Adina Gruia

Comments

comments