Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Cum il inveti pe copil sa fie generos

Cum il inveti pe copil sa fie generos

Cum îl înveți pe copil să fie generos

Arată-i ce înseamnă generozitatea Copilul te observă cu mare atenție, iar când vede că ești generoasă în mod constant va ajunge să-ți imite comportmanetul. Nu ezita să-ți argumentezi deciziile altruiste cu voce tare. „Am primit două exemplare din această carte de ziua mea. Pe una aș putea să o duc înapoi la magazin și să iau o altă carte în locul ei, dar știu că prietena mea Ana și-ar dori să o citească și i-o voi oferi ei.”

Discutați dorințele și nevoile altor oameni. Ajută-l pe copilul tău să înțeleagă că și ceilalți oameni au nevoi și dorințe. Începe prin a-l învăța să se gândească la prietenii săi și la membrii familiei. Când el spune: „Vreau înghețată la desert!”, îi poți răspunde: „Știu că și prietenului tău Alex îi place mult înghețata și nu l-am văzut de multă vreme. Ce zici să-l invităm la noi, să mâncăm împreună înghețata?” În acest fel, nu-i transmiți doar mesajul de a nu fi egoist, ci îi atragi atenția, într-un mod blând, să fie conștient și de nevoile celor din jur.

Arată-i că dezaprobi egoismul Mustrările ferme și consecvente (dar nu aspre și dure), îl vor învăța pe copil că în familia voastră generozitatea contează. „Nu-mi place când păstrezi toți soldații de jucărie doar pentru tine”, îi poți spune. „În familia noastră, obișnuim să împărțim.Te rog, lasă-l și pe fratele tău să ia câțiva.” Încearcă, totuși, să nu recurgi la pedepse deoarce va deveni mai sfidător, mai încăpățânat, dar nu mai generos.
Laudă-l. Ori de câte ori copilul tău este generos, spune-i cât de mult te bucură gestul lui. „Ce frumos din partea ta să împarți acest corn cu mine” sau „Sunt atât de mândră de tine că ai împărțit creioanele colorate cu sora ta!”. Va fi fericit că îți face pe plac și este foarte posibil ca, în viitor, comportamentul generos să vină în mod natural din partea lui.

Pune unele jucării deoparte. Nu este ușor să împarți totul și, la urma-urmei, nu este indicat. „Nici tu nu ai dori ca vecinul să-ți conducă mașina cea nouă, nu-i așa?” subliniază psihologul Paul Coleman și terapeut de familie. Dacă prietenii copilului vin în vizită la voi, puteți alege împreună jucăriile care să fie disponibile pentru joaca lor și pe cele pe care preferați să le puneți deoparte (de pildă, poate e mai bine ca surioara mai mică să nu se joace cu noul lui microscop, nu-i așa?)
Lasă-l să învețe de la prietenii lui Și va învăța, cu siguranță! Încearcă să nu te implici în fiecare dispută pe jucării; copiii învață, în cele din urmă, să facă un compromis atunci când realizează că un comportament egoist le alungă tovarășii de joacă.
Analizează motivele din spatele zgârceniei lui. Uneori, răspunsul unui copil la tranzițiile dificile din viața lui (v-ați mutat, de exemplu, din oraș și și-a părăsit prietenii, i-a murit animalul îndrăgit) este să se agațe de un obiect drag sau apeleze la un comportament egoist. În acest caz, „el se leagă de ceva deoarece are nevoie de o măsură de securitate suplimentară,”, explică Coleman. Oferă-i timpul și sprijinul de care are nevoie pentru a depăși aceste momente și păstrează pentru mai târziu lecțiile de generozitate.
Copilul tău este generos? Cum l-ai învățat că egoismul îi poate aduce neajunsuri în viață?
Sursă: BabyCenter.com
Adaptare: Adina Gruia
Foto: Guliver/ Thinkstock

Comments

comments