Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copilul > Cum il inveti sa faca la olita

Cum il inveti sa faca la olita

Varsta potrivita la care copilul tau se poate desparti de comodele scutece este 18-20 de luni. Si asta pentru ca de acum este capabil din punct de vedere neurologic sa isi controleze sfincterul. Daca ai baietel, s-ar putea ca „operatiunea“ sa aiba loc mai tarziu, pentru ca pustii sunt ceva mai… comozi decat fetitele.

Instructiuni pentru… mama – pentru a finaliza cu succes o operatiune important atat pentru tine, cat si pentru copilul tau, iata ce trebuie sa faci si sa stii:

➜ Mergeti impreuna la magazin si cumparati chilotei de „oameni mari“, pentru ca „de acum nu mai este nevoie de scutec“;
➜ Atunci cand este posibil, mai ales vara, indeparteaza scutecele si lasa-l in chilotel. Asaza-l la olita la cateva ore, iar daca va face pe el, va simti discomfort si astfel va incepe sa ceara olita singur;
➜ Invata-l sa isi ridice si sa isi dea jos singur chilotelul atunci cand merge la olita. Va prinde curaj si incredere in „puterile lui de copil mare“;
➜ Nu uita sa-l lauzi de fiecare data cand cere olita sau cand se descurca singur cu hainutele;
➜ Tine-i companie cand sta pe olita, povestindu-I sau rasfoind impreuna o carte;
➜ Daca refuza sa se aseze pe olita, cumpara-i un colac adaptor pentru toaleta si atunci el va fi „un om mare“;
➜ Invata limbajul corpului lui si fii atenta daca isi freaca picioarele, daca isi atinge zona inghinala cu manuta. Toate sunt semne ca ceva se apropie.

Ce sa nu faci

  • Daca vrei sa-ti atingi scopul, inarmeaza-te cu rabdare si nu renunta de la primele incercari esuate. In nici un caz nu impune o „ora de olita“, pentru ca nu foloseste la nimic. Si nici nu pedepsi copilul daca a uitat sa iti ceara olita, pentru ca risti sa nu ti-o mai ceara deloc!
  • Nu vorbi cu prietenii sau rudele despre momentele in care micutul a esuat atunci cand el este de fata!

Comments

comments

Leave a Reply