Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Cum îl înveți să-și sufle nasul

Cum îl înveți să-și sufle nasul

Pentru adulţi e un gest reflex, dar pentru pitici nu e deloc ușor să-și sufle nasul. Ca să devină un obicei natural, uite cum să-i explici şi să-i arăți.
Poate că ţi se pare simplu: duci şerveţelul la nas, sufli cu putere şi… gata! respiri uşor. Însă pentru copilul tău, fiecare lucru are un element de noutate. Trebuie învăţat cum să-și sufle nasul aşa cum îl înveţi să stea pe oliţă, să mănânce singur, să meargă în două picioruşe. Sfaturile de mai jos te vor ajuta să grăbeşti procesul.

Puţină tehnică, multă voinţă

Încearcă să-i explici pe înţelesul lui, în funcţie de vârsta pe care o are. Vrei să i se pară uşor? Explică-i vizual şi fă rabat la vorbe. Arată-i mai întâi cum să respire pe gură – e mai uşor. Poţi exemplifica ajutându-te de o lumânare sau de o brichetă: când suflă spre flacără, ar trebui să se stingă. Sau spune-i să facă şi el ca un dragon care scoate flăcări pe nas.

Dozarea potrivită

Învaţă-l cum să controleze aerul pe care îl expiră prin năsuc. Suflă aerul odată cu el, ca să poată copia ce vede. Micuţii învaţă cel mai uşor imitând comportamentul părinţilor, al fraţilor sau al altor rude din familie. Dacă e micuţ, se poate ghida după zgomotul pe care îl fac nările tale. Şi da, trebuie să exagerezi cu zgomotul!

Explicaţii şi încurajări

În măsura în care te poate înţelege, vorbeşte cu el şi explică-i motivul pentru care trebui să aibă năsucul în permanenţă curat: ca să nu permită microbilor să-şi facă acolo cuib şi, astfel, să răcească şi să se simtă rău.

Metoda corectă

După ce eşti sigură că a înţeles cum şi de ce trebuie să-şi sufle nasul, dă-i un şerveţel moale şi încurajează-l să-l folosească. Gesturile lui vor fi stângace la început, aşa că dă-i o mână de ajutor. Nu uita regula de bază: guriţa închisă şi una din nări astupată. Altfel, în urma unui efort prea mare, ar putea simţi o durere în urechi – timpanul este forţat, iar năzdrăvanul poate să refuze pe viitor să-şi mai sufle nasul.

Soluţia de rezervă

Până când reuşeşte să-şi sufle nasul ca la carte, ai o soluţie de rezervă: aspiratorul nazal – un furtun care se ataşează la aspiratorul de cameră, cu ajutorul căruia poţi extrage mucozităţile din năsuc şi care poate fi folosit de la naştere până când… nu mai e nevoie de el.

Toate au un rol

Mucozităţile au rolul lor. Deşi nu sunt tocmai estetice, faptul că ies din nas e un semn că organismul acţionează singur pentru a se curăţa. În cazul unei secreţii mucoase vâscoase, foloseşte-te de un spray nazal cu apă marină pentru a le fluidiza şi a permite decongestionarea căilor nazale.
Foto: 123 RF

Comments

comments