Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Cum îți obișnuiești copilul să mănânce singur

Cum îți obișnuiești copilul să mănânce singur

mancare copii

De pe la vârsta de zece lui, copilul ar trebui să învețe să mănânce singur. Dacă micuțul tău a ajuns la vârsta de doi anișori și tot mai așteaptă să-i dai în guriță, înseamnă că persoanele care-l îngrijesc (mami, buni, bona) îl cocoloșesc prea mult sau sunt mereu pe grabă la ora mesei și nu l-au învățat deprinderea aceasta. Așa că este timpul să pui la punct un plan pentru a-l obișnui să mănânce singur.

Pasul 1 Cumpără-i un scaun cu măsuță, pentru a-l obișnui cu poziția corectă la masă și așază-l în el ori de câte ori trebuie hrănit. Pe lângă faptul că va sta într-o poziție corectă și confortabilă, se va simți și el ca un om mare.
Pasul 2 Achiziționează vase și tacâmuri din plastic, viu colorate, eventual cu pictograme amuzante, pentru ca el să vadă în aceste ustensile niște jucării pe care le poate folosi în mod haios.
Pasul 3 Lasă-l să pape direct cu mâna și, când mai crește, încurajează-l să țină lingura în mână și învață-l (cu procedeul mână peste mână) cum să încarce lingura, cum să o ducă la guriță și cum să o pună iarăși în farfurie.
Pasul 4 Copiii imită foarte bine la această vârstă, așa că mesele principale ar fi bine să le serviți împreună cu el. Micuțul va vedea cum papă mami și tati și, ușor, ușor, va învăța să facă același lucru.
Pasul 5 Încurajează-l la fiecare reușită, trebuie să prindă încredere în sine și să conștientizeze că este absolut firesc să mănânce singur. La această vârstă sunt suficiente recompensele verbale („Bravo, mamiii!”) sau cele afective (un sărut, o îmbrățișare).

Pasul 6 Pune-l în prezența altor copii de vârsta lui pentru a vedea că aceștia mănâncă singuri. Uneori, cel mai bun model este un pici de vârsta lui și nu un adult!
NU îl certa dacă mai  pe jos (este absolut normal să facă asta). Vei pierde tot ce ai construit până acum!

O situație specială

Dacă nu reușești să-l deprinzi să mănânce singur, atunci este cazul să mergi cu el la un specialist pentru a vedea dacă dezvoltarea sa mentală corespunde cu vârsta cronologică. Copiii cu autism sau retard în dezvoltarea psihică prezintă frecvent această problemă.

Tu cum ți-ai obișnuit copilul să mănânce singur? Cât a durat?

 

 

Sursă foto: iStock

Comments

comments